Författaren och journalisten Jacques Pauw menar att Sydafrika hotar att bli en kriminell stat och en kollapsad demokrati om inte president Zuma genast petas från makten.
1 av 3
Författaren och journalisten Jacques Pauw menar att Sydafrika hotar att bli en kriminell stat och en kollapsad demokrati om inte president Zuma genast petas från makten. Foto: Denis Farrell
Jacob Zuma efter att ha blivit omvald till ANC:s partiledare. Foto: AP Photo/Jerome Delay/Scanpix
2 av 3
Jacob Zuma efter att ha blivit omvald till ANC:s partiledare. Foto: AP Photo/Jerome Delay/Scanpix
Foto: Jacquelyn Martin/Scanpix
3 av 3
Nkosazana Dlamini-Zuma är ny chef för Afrikanska unionen. Foto: Jacquelyn Martin/Scanpix

Ny bok anklagar Sydafrikas politiska elit för korruption och maktmissbruk

"Sydafrikas nuvarande underrättelsechef är inblandad i korruption, penningtvätt och bedrägeri"
5:32 min

I Sydafrika inleder regeringspartiet ANC i morgon sin kongress – där en ny ledare ska väljas efter den korruptionsanklagade presidenten Jacob Zuma

Samtidigt har en ny bok kommit ut med graverande uppgifter om människor i president Zumas nära krets.

Författaren och journalisten Jacques Pauw menar att Sydafrika hotar att bli en kriminell stat och en kollapsad demokrati om inte president Zuma genast petas från makten.

Avslöjandena har lett till att författaren har dödshotats.

– Medan jag skrev boken märkte jag att Jacob Zuma helt har förstört landets juridiska system för att skydda sig själv, sin familj och sina vänner, säger journalisten Jacques Pauw.

Hans ögon är röda och ansiktet bär spår av trötthet. Egentligen skulle han inte alls sitta här just nu. Han lämnade journalistiken för tre år sedan och öppnade en restaurang i en liten by nära Kapstaden.

Men han hade bara hunnit vara kock i två år när han fick ett samtal.

– Jag fick höra att det finns en man i Ryssland som kan ge information om korruption och bedrägeri vid statens underrättelsetjänst. Jag fick också dokument som visade att Sydafrikas nuvarande underrättelsechef är inblandad i korruption, penningtvätt och bedrägeri.

Jacques Pauw satte sig på ett plan till Ryssland för att träffa en tidigare agent, och där började boken som har fått väggarna i maktens korridorer att skaka.

Jacob Zuma blev Sydafrikas president år 2009 och hans tid vid makten har varit kantad av skandaler och korruption. 

Just det här året har varit extra jobbigt för honom. En enorm skandal – den så kallade Guptaläckan – har rört upp känslor i landet.

Tiotusentals läckta e-postmeddelanden visar hur en indisk immigrantfamilj har lyckats nästla in sig i makten i Sydafrika. De har tvättat pengar genom statliga företag och varit med och bestämt vem som ska sitta på ledande positioner och i deras styrelser. Det har till och med gått så långt att de har kunnat påverka vem som blivit minister.

Pauws bok eldar på det här och kommer med nya bevis mot familjen.

– Bara drygt 20 år efter att Nelson Mandela blev president och nationen fylldes av hopp håller Zuma på att förvandla Sydafrika till en stat där kriminella element tar över utan konsekvenser, säger Jacques Pauw.

– Trots att det finns mängder av bevis mot familjen Gupta har de brottsbekämpande organen inom staten har inte lyft ett finger. Vi är nu vid ett vägskäl och vår demokrati är hotad, säger . Vi måste bli av med Zuma, han är som en cancersvulst i Sydafrika.

Pauw säger att Zuma är en otroligt slug politiker, men sist och slutligen en outbildad man. Sydafrika håller till exempel på att ingå ett kärnenergiavtal med det ryska statsägda Rosatom värt en biljon rand, alltså cirka 600 miljarder kronor.

Godkänns den går landet i konkurs säger Pauw.

Ekonomin är redan nu i botten, nyligen nedgraderade Standard and Poors Sydafrikas kreditbetyg till skräpstatus.

I helgen kommer det styrande partiet ANC att välja ny ordförande efter Zuma. Den nya ordföranden blir också sannolikt Sydafrikas nästa president. Här finns det hopp om förändring – men också fara för att Jacob Zuma kommer undan.

En av kandidaterna är Nkosazana Dlamini-Zuma. Just det - Zuma, alltså Jacob Zumas ex-fru.

– Om hon blir ANC:s ordförande kommer hon inte bara att skydda Jacob Zuma mot åtal, utan allt kommer att fortsätta precis som det är, säger Jacques Pauw

Han hävdar att det finns både misstankar och bevis för att röster redan nu köps av Zuma-lägret. Varningar om rösthandel har kommit också från partiet självt.

Det är inga små anklagelser utan tunga bevis som Pauw kommer med i sin bok. Det handlar om hur Zumas lackejer tagit över statliga institutioner, hur korruptionsutredningar har stoppats, kriminaliteten frodats och skattepengar slösats.

– Om bara polisen skulle göra sitt jobb och det juridiska systemet fungera så kunde det till och med väckas åtal om landsförräderi mot Zuma, säger Jacques Pauw.

Men i nuläget är det åtal på väg att väckas mot Pauw. Både underrättelsetjänsten och skatteförvaltningen försöker nu få honom gripen. Men han tror på pressfriheten i Sydafrika – under apartheidtiden kunde de tysta journalister, det kan de inte nu längre.

Men i en nästan kriminell stat finns det kriminella element. Och Pauw har många fiender högt i statsmaskineriet. Han har dödshotats.

– Jag försöker att inte tänka på det. Jag var journalist också under apartheidtiden och då var det mycket farligare. Jag försöker helt enkelt att inte tänka på det, säger han trött.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".