Alex Brut, Lennart Hahne och Sandra Lindgren om det traditionella julbordets vara eller icke-vara.
1 av 3
Alex Brut, Lennart Hahne och Sandra Lindgren om det traditionella julbordets vara eller icke-vara. Foto: Karl Lille/Sveriges Radio
Lisa Förare Winbladh tycker inte att julborden måste vara traditionella.
2 av 3
Lisa Förare Winbladh tycker inte att julborden måste vara traditionella. Foto: Anna Björklund/SR
Leif Mannerström
3 av 3
Leif Mannerström håller hårt på julbordstraditionerna. Foto: ADAM IHSE / TT

Julbordet – en helig tradition eller ett köttberg i behov av förändring?

Matskribenten: "En mycket stor andel av julbordet kommer att vara grönt i år"
9:22 min

Det traditionella julbordet har blivit en vattendelare – där en mer konservativ halva vill hålla på traditionell skinka och sill, medan andra önskar förnya utbudet.

Matskribenten Lisa Förare Winbladh och kocken Leif Mannerström har lite olika ingångar på hur mycket man behöver hålla på traditionerna, vilket även verkar vara fallet för ett gäng julbordsbesökare i Stockholm.

Helveganskt eller en resa i det bekanta sill- och potatislandet? Åsikterna går isär om vad som bör serveras på det svenska julbordet.

– Det är det traditionella bordet med skinka och sillar jag vill ha i december, det handlar bara om tradition men det är så, säger Lennart Hahne som är en av besökarna på ett julbord i centrala Stockholm.

Han får mothugg av Sandra Lindgren, en annan av besökarna.  

– Nej, det tycker jag inte - det känns väl lite omodernt, inte så gott och inte så miljövänligt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".