Biogladys Rojas och William Mujica registrerar väljares ID-kort i socialistpartiets tält utanför vallokalen i Petare.
1 av 3
Biogladys Rojas och William Mujica registrerar väljares ID-kort i socialistpartiets tält utanför vallokalen i Petare. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Utanför vallokalerna har socialistpartiet satt upp tält där de registrerar vilka i kvarteret som röstat. Det nya ID-kortet underlättar tillgången till subventionerade matlådor och ekonomiska bidrag men oppositionen hövdar att det också används för att manipulera valresultat.
2 av 3
Utanför vallokalerna har socialistpartiet satt upp tält där de registrerar vilka i kvarteret som röstat. Det nya ID-kortet underlättar tillgången till subventionerade matlådor och ekonomiska bidrag men oppositionen hövdar att det också används för att manipulera valresultat. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Griselle Bengochea arbetar på socialistpartiets kvarterskontor i stadsdelen Chacao. Hon säger att många oppositionella skaffar regeringens ID-kort eftersom de annars tvingas gå hungriga.
3 av 3
Griselle Bengochea arbetar på socialistpartiets kvarterskontor i stadsdelen Chacao. Hon säger att många oppositionella skaffar regeringens ID-kort eftersom de annars tvingas gå hungriga. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio

Hungriga venezuelaner köar för regeringens id-kort

6:04 min
  • I Venezuela skaffar fler och fler regeringens särskilda id-kort som gör det lättare att få tag på mat, mediciner och att få ekonomiska bidrag.
  • Oppositionen varnar för att det är ett sätt att kontrollera befolkningen och manipulera valresultat. 
  • Reportage av Lotten Collin, Latinamerikakorrespondet.  

Söndag för två veckor sedan. Det hålls borgmästarval i Venezuela, och precis utanför vallokalen i den fattiga stadsdelen Petare står ett rött tält, där William Mujica registrerar de som röstat genom att scanna deras ID-kort.

– Vi scannar QR-koden på baksidan av kortet, och den informationen går direkt till presidenten, säger William.

Men om människor redan röstat inne i vallokalen, varför ska de registrera sig en gång till här?

– På det här viset vet vi om de röstat på socialistpartiet. De flesta som har skaffat ”Carnet de la Patria” – fosterlandskortet – stödjer ju regeringen, säger William, och berättar vad som skiljer socialistpartiets nya ID-kort från det vanliga, nationella.

– När du skaffar det nya ID-kortet så måste du berätta om du har barn, vad du har för sjukdomar, om du hyr eller äger lägenhet och vilket parti du röstar på, säger William.

– Hur ska president Maduro kunna hjälpa dig om han inte vet något om dig? svarar William när jag frågar om han inte känner sig övervakad.

Intill oss är kön lång med människor som otåligt viftar med sina ID-kort. William förklarar att väl de registrerat sig så får de tillgång till subventionerade matlådor, och olika ekonomiska bidrag.

– De som inte kommit hit och registrerat sig ringer vi för att höra varför de inte gått och röstat, säger han.

De senaste veckorna har Maduro visat sitt ”Carnet de la Patria” i stort sett varje dag i direktsända TV-tal, ofta inför jublande anhängare. Han kallar sig själv för jultomten – San Nicolás – och har delat ut julklappar till barnen, ekonomiska bidrag till ensamstående mammor, stipendier till studenter, matlådor och lovat överraskningar och underverk för det kommande året.

Men det finns en hake. Maten och bidragen delas bara ut till de som skaffat ett ”Carnet de la Patria”. Ända sedan Nicolás Maduro inrättade det nya ID-kortet för ett år sedan, har oppositionen varnat för att det kommer användas för att övervaka medborgarna och rigga valresultat. De har därför uppmanat sina anhängare att inte skaffa något fosterlandskort. Men det blir allt svårare att stå utanför. Kortet krävs för att ta examen från vissa statliga universitet, och ibland för att få ut lön eller pension. Och alltfler av oppositionens anhängare har nu valt att registrera sig.

– Under den senaste registreringsperioden för ett par veckor sedan var det nästan bara oppositionella gamlingar som kom. Deras barn och barnbarn har lämnat Venezuela och de är för sjuka eller trötta för att köa hela dagarna, säger Griselle Bengochea.

Hon arbetar på socialistpartiets kvarterskontor i stadsdelen Chacao i östra Caracas, där oppositionen länge varit i majoritet. Men Griselle säger att alltfler nu söker sig till socialistpartiet för att få hjälp med mat.

– De ekonomiska bidragen som presidenten lovat inför jul räcker inte så långt. Jag tror att dom som registrerar sig nu framför allt är ute efter de subventionerade matlådorna som delas ut varannan månad. Det finns ju ingen mat i affärerna. Även om du köar så får du bara tag på ris, säger Griselle Bengochea.

Griselle Bengochea avvisar bestämt att ID-korten skulle användas för att kontrollera hur människor röstar eller för att fuska i valen, så som oppositionen hävdar. Det är inte därför vi frågar om partisympatier, säger hon, utan att kunna förklara varför det då görs. Tre dagar i veckan gör Griselle och de andra på kvarterskontoret hembesök till de som ansökt om ID-kortet, för att kolla så att uppgifterna de lämnat stämmer.

– De som tillhör oppositionen slänger ofta igen dörren på oss, och säger att de inte tänker låta oss komma in. Men då får de ingen matlåda, säger Griselle.

– Så efter några veckor kommer de ofta för att be om ursäkt, och ber oss komma tillbaka. De är väl hungriga, säger Griselle Bengochea, med ett snett leende.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista