En kvinna står på en bro.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
P1-MORGON MÅNDAG 8:E JANUARI

Myndigheter känner ofta till hedersvåld men agerar inte

12 min
  • I fjol: 46 samtal till Stödtelefonen för hedersrelaterat våld.
  • Sarah blev bortgift mot sin vilja - trots flera orosanmälningar.
  • Debatt mellan Åsa Regnér (S), barn- och jämställdhetsminister och Gulan Avci (L), ordförande Liberala kvinnor.

– Jag kommer ihåg första gången jag fick en orosanmälan på gymnasiet. Då hade jag kommit till skolan med blåmärken och några veckor senare blev jag kallad till socialtjänsten, säger Sarah som egentligen heter något annat.

Under hela sin uppväxt har hon kontrollerats av sin familj, hotats och misshandlats. Orosanmälningarna kom tidigt, men det är framförallt ett mötet med socialtjänsten som hon minns extra väl. 

– Jag berättade ganska mycket för socialsekreteraren. Jag berättade såklart inte allt, men jag tänkte att om jag berättar så kanske hon kan hjälpa mig. Men hon berättade hon allt om jag sagt för min mamma.. Och då blev det ju mycket värre när jag kom hem.

Mellan februari och september förra året kom det in 46 samtal till Stödtelefonen för hedersrelaterat våld och förtryck som handlade om att barn och ungdomar förts ut ur landet mot sin vilja. I nästan samtliga fall har eller flera myndigheter redan haft kännedom om vilken situation ungdomen varit i.

– I stället för att vidta ordentliga åtgärder har man blandat in vårdnadshavare och det har då skyndat på processen att ungdomen förts ut ur landet mot sin vilja, säger Juno Blom, samordnare på Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtyck.

Sarah tillhör inte en av de 46 ungdomarna från förra året, men hennes historia är densamma. Hon menar att socialtjänsten måste få större kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck.

– Det handlar ju om barn och ungas liv, säger hon.

Sarah heter egentligen något annat och med hänsyn till hennes säkerhet har vi har även bytt ut hennes röst mot en annan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista