Håkan Juholt är Sveriges ambassadör på Island
Foto: Rickard Nilsson/TT/Frank Augstein/AP

Håkan Juholt om politiken och diplomatin

14 min
  • Dagens gäst i P1 Morgon är Håkan Juholt, Sveriges ambassadör på Island och tidigare socialdemoktatisk partiledare.
  • I mars 2011 efterträdde han Mona Sahlin som partiledare för Socialdemokraterna. Efter turbulens och kritik avgick han redan tio månader senare.
  • Hör om tiden i politiken, vägen framåt efter partiledarskapet och livet som ambassadör.

Den tidigare S-ledaren och nuvarande ambassadören på Island, Håkan Juholt, säger att han tagit till sig av kritiken som riktades mot honom under hösten.

– Jag är väldigt nöjd med den vägledning jag fick från UD och har lärt mig mycket på detta. Framförallt tycker jag det är skoj att diskussionen tog sådan fart på Island, säger Juholt i intervjun.

Det var i en intervju med Svenska dagbladet som Juholt bland annat talade om att ett ökat expertstyre kan leda till att demokratin glider oss ur händerna. Efter att intervjun publicerats sa bland annat utrikesminister Margot Wallström att "Han lär sig nog med tiden".

– Diplomatin syftar nog till ofta att man har man har längre formuleringar och formulerar sig mer utdraget. Det har jag blivit allt bättre på. Jag har i hela mitt vuxna liv, dels när jag var journalist men också som politiker ofta formulerat mig i rubrikform, det ska jag absolut avstå ifrån som ambassadör, säger Håkan Juholt till P1-Morgons Daniel Alling.

I intervjun berättar han också om planerna på att göra ambassaden i Reykjavik till en fotbollsambassad under fotbolls-VM i sommar.

– Både Sverige och Island kommer under sommaren vara tokiga i fotboll och det ska märkas på den svenska ambassaden, säger Juholt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista