1)	Israel Dejene, grundare av Megabi Skate, tillsammans med Eyob som drömmer om att tävla i OS. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio
1 av 4
1) Israel Dejene, grundare av Megabi Skate, tillsammans med Eyob som drömmer om att tävla i OS. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio
2) Etsahiwot och Mihiret bli glada av att skejta. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio
2 av 4
2) Etsahiwot och Mihiret bli glada av att skejta. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio
3) Skejtare åker i rampen på en bakgård i Addis Abeba. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio
3 av 4
3) Skejtare åker i rampen på en bakgård i Addis Abeba. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio
4) Idag är drygt 150 barn engagerade i Megabi Skate i Addis Abeba. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio
4 av 4
4) Idag är drygt 150 barn engagerade i Megabi Skate i Addis Abeba. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio

Skateboarding hindrar unga i Addis Abeba från att hamna snett

5:31 min
  • Etiopien har en stor och ung befolkning, av 100 miljoner invånare är 60 procent under 25 år.
  • I ett område i huvudstaden Addis Abeba har unga hittat en fristad i Megabi Skat, en rörelse som startade efter att grundaren Israel Djene upptäckt sporten under ett Sverigebesök.
  • Hör reportage av Palmira Koukkari Mbenga.

På en bakgård i området Shiromeda i norra Addis Ababa åker barn fram och tillbaka på en skateramp, en half pipe i trä. De swishar fram och tillbaka, till synes synkroniserade. Bredvid står grundaren av Megabi Skejt, Israel Dejene. Han har på sig en t-shirt med avklippta ärmar och har dreadlocks samlade under den svarta kepsen, och hejar på entusiastiskt på åkarna.

Israel Dejene upptäckte skateboarding under ett besök i Sverige för många år sedan och han fastnade direkt. Han fick med sig en skateboard hem och satte igång att engagera barnen och de unga i sitt område. Idag har de via donationer fått fler brädor och hjälmar och lyckats bygga en ramp, men i början samsades skejtarna med alla andra om gatan utanför.

– Vi brukade vakna jättetidigt för att kunna skejta här ute på gatan. De kom och knackade på min dörr vid halv sex på morgonen, för alla samsades om den här gatan, åsnor bilar och vi, säger Israel Dejene.

Idag har Etiopien runt 100 miljoner invånare och över 60 procent av dem är under 25 år. När Israel Dejene upptäckte att skejting gav honom självförtroende och en känsla av frihet tänkte han att det skulle vara ett bra sätt att lyfta de unga i sitt eget område i Addis Ababa och förhindra att de dras in i kriminalitet eller droger.

– När du skejtar ger det dig självförtroende och man blir som en familj. De positiva värderingarna kan verkligen hjälpa dig, säger Israel Dejene.

Det har gått mer än tio år sedan han först startade upp Megabi Skate. Idag finns rörelsen i flera städer runt om i Etiopien. Här i Addis Abeba är runt 150 barn engagerade, och går på scheman. De minsta barnen får förmiddagspassen och de äldre får träna på eftermiddagarna, efter skolan. Tonåringarna, som började skejta när de själva var små, är ledare åt de yngre skejtarna idag. En av dem är Eyob. Nu drömmer han om att ta sig till OS, då Skateboard blir en OS-gren 2020.

– Jag tror att jag kommer att komma dit genom att jobba hårt, och sedan kan min historia inspirera andra, säger Eyob.

Bamlak har konstruerat lampor som man sätter under skateboarden, som lyser med hjälp av friktionen när man åker. I framtiden vill han jobba som ingenjör. Känslan han får i kroppen när han skejtar beskriver han som ett rus i hela kroppen.

– Du vet när du är jättehungrig och sedan äntligen äter mat? Det ruset du får i kroppen då, så känns det när jag skejtar, säger Bamlak.

I rampen droppar 10-åriga Mihiret självsäkert från kanten och ansluter sig till de andra två som åker. Deras färgglada kläder fladdrar i vinden och de påminner om de tecknade superhjältarna Power Puff Pinglorna. Både Mihiret och Etsehiwot vill fortsätta skejta när de blir vuxna.

– Det gör mig glad. Jag vill fortsätta skejta tills jag inte kan längre, säger Etsehiwot och Mihiret.

Israel Dejene säger att han tycker det är extra viktigt att involvera flickorna i området också, för annars är det lätt att de fastnar hemma med hushållssysslor. Megabi skate ordnar även musikskola, filmvisningar och uppträdanden. De har också "Make someone happy"-days, då alla ska göra en annan person en tjänst och sedan ses de och pratar om de goda gärningarna de spridit. Allt i linje deras namn, då Megabi betyder "den som ger ljus". Israel Dejene berättar att det var hans pappas smeknamn på honom när han var liten.

– När jag var liten tyckte jag om att gå och köpa bröd till familjen. Tiderna var svåra och folk gick upp vid tre på morgonen för att ställa sig och köa till den enda butiken som sålde bröd. Jag tyckte om att göra det och då började min pappa kalla mig Megabi, säger Israel Djene.

En som själv har upplevt skillnaden Megabi skate kan göra är Ermiyas, eller Chomolo som kan kallas. Han vill bli skateproffs, som de amerikanska stjärnorna Tony Hawk och Nyjah Huston, men också filmskapare. Just nu håller han på med ett filmmanus, som handlar om hur en person kan förändra samhället runt omkring sig genom att göra positiva gärningar - precis som hans eget liv har förändrats sedan han gick med i Megabi Skate.

– Innan jag gick med här hängde jag med fel personer och gjorde fel saker. Nu har jag lärt mig att genom att göra positiva saker för andra hjälper jag mig själv också. Jag har blivit en bättre människa, säger Ermiyas.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista