Grå asfalt ska skapa svalare städer

4:26 min
  • Att reflektera bort solljus från vägar kan bli ett sätt att minska värmen i städer.
  • I Los Angeles i USA provar man just nu att täcka vägar med en reflekterande asfalt för att få bort värmen från samhällen.
  • Hör reportage av Fernando Arias

Los Angeles

När jag kör förbi genom ett bostadsområde i centrala Los Angeles blir den annars svarta asfalten plötsligt ljusgrå. Gråfärgen fortsätter hundra meter, förbi flera av husen innan den återigen blir svart. Det ser ut som om någon målat på den.

När jag går  ur bilen väntar Davis Koleas på mig vid vägen, han är marknadschef på företaget Guardtop.

- Du har rätt säger han, vi har målat över en grå asfalt över den svarta, den reflekterar tillbaka solljuset.
Varma städer som Los Angeles har problem med att värmen absorberas och stannar kvar i asfalten. Staden blir varmare under längre tid.

En sådan här reflekterande asfaltsprodukt kan sänka yttemperaturen på vägen med tio till 15 grader förklarar Davis Koleas och böjer sig ner och tar på den gråa vägen.

Dagar som den här, då det är över 30 grader varmt ute, är värme en stor energitjuv eftersom de som har råd använder luftkonditionering.

Rick Reeze som bor i ett av husen här är ute och rastar sin hund.

- Det gör verkligen skillnad säger han och bekräftar att de inte längre behöver använda lika mycket luftkonditionering i hemmen här.

Rick Reeze förklarar att de fick information om den nya asfalten kort innan den lades på för några månader sedan. Los Angeles provar tekniken på flera platser och kommer sedan att utvärdera hur det har fungerat.

- Nu har vi haft det ett tag och det ser ju fint ut också säger Rick Reeze innan han går vidare med hunden.

Det är lätt att dra slutsatsen att den grå asfalten snart kommer att finnas på flera gator här. Hushållen skulle kunna spara energi vilket i sin tur skulle leda till mindre utsläpp.

Men riktigt så enkelt är det inte.

När jag frågar Davis Koleas om utsläppsvinsterna svarar han först lite undvikande och säger till slut att mindre utsläpp så klart är målet med produkten.

Det är inte så konstigt att marknadschefen Davis Koleas svarar så. De studier som gjorts pekar på att tillverkningsprocessen av reflekterande asfalt kräver en hel del energi och avger betydligt mer utsläpp än vanlig asfalt.

Materialets livslängd på sju år är för kort för att man ska kunna kompensera för de utsläpp som avgetts vid tillverkningen. Enligt forskning som gjorts på Lawrence Berkeley National Laboratory finns det än så länge ingen reflekterande asfalt som är tillräckligt energisnål och effektiv.

Det här kan så klart förändras om tillverkningsprocessen blir bättre, men än så länge är vi inte där. Det dröjer ett tag till innan Los Angeles svarta gator blir ljusgråa.