Zlatan Ibrahimovic. Foto: Kin Cheung/TT
Zlatan Ibrahimovic. Foto: Kin Cheung/TT
P1-MORGON TORSDAG 11 JANUARI

Har svenska medier utsatt Zlatan för rasism?

8:09 min
  • I en intervju med franska Canal Plus berättar Zlatan Ibrahimovic att han blivit diskriminerad och utsatt för rasism av svensk media.
  • I den efterföljande debatten påstår några att det handlar om Zlatans sätt att vara och inte om rasism, medan andra menar att folk är naiva om de tror att Zlatan inte utsatts för rasism.
  • Hör Patrik Lundberg, kolumnist på Aftonbladet och Jennifer Wegerup, sportjournalist på bl a Gazetto dello Sport.

I intervjun säger Zlatan bland annat att svenska medier attackerar honom på ett sätt de inte skulle ha gjort om det hade varit en annan svensk spelare. 

"Det finns en dold rasism, det är jag helt övertygad om. Hade jag hetat Andersson eller Svensson skulle de ha försvarat mig till och med om jag rånade en bank" säger Zlatan Ibrahimovic i intervjun.

Patrik Lundberg, kolumnist på Aftonbladet, har skrivit att Zlatan förtjänar en ursäkt "från oss alla".

– När vi blickar tillbaka till millennieskiftet där han kom fram anser jag att medierna och allmänheten behandlade Zlatan på ett sätt som aldrig hade accepterats i dag. Han målades alltid ut som den andre, som den rasifierade och som invandraren, och det är delvis tack vare de murar han rev som vi vet bättre i dag och därför förtjänar han åtminstone i teorin en ursäkt i efterhand.

Men Patrik Lundberg håller inte riktigt med om att detta sker på samma sätt i dag, genom det som Zlatan kallar för en "under cover-rasism".

– I dag är det lite att ta i för han är ett unikum. Men på den tiden var det annorlunda. Folk var helt besatta av hans bakgrund i Rosengård trots att han lika mycket växte upp i stadsdelarna Värnhem och Sorgenfri som inte alls är som Rosengård.

Jennifer Wegerup, sportjournalist på bl a Gazetto dello Sport och krönikör på Expressen menar att det finns flera sidor.

– Man måste kunna se båda sidor. Zlatan bär inom sig sedan han var liten en känsla av att vara annorlunda och att ha varit utsatt, delvis på grund av sitt ursprung. 

– Samtidigt har han också blivit den han är och en ikon tack vare sin bakrund. Det fanns också en enorm vilja från media att lyfta fram honom som frälsaren, som det goda exempelet, som förebild för folk med utländsk bakgrund. 

Hon tycker att ett problem för medier snarare varit att man varit för rädd och mesig gentemot Zlatan. 

– Alla som har bevakat Ibrahimovic vet att det är svårt. Hans karaktär är väldigt stark, på gott och ont, och han har väldigt svårt att ta kritik. Människor som heter Svensson drabbas dagligen också av kritik och går igenom svåra saker i livet så det kan inte förklara allting, säger hon.

Jennifer Wegerup tycker att det är dags för honom att rannsaka sig själv också, han ska ju fylla 37 år i år och har en lång karriär bakom sig.

– Han är en av Sveriges största makthavare, han har blivit frimärke, nationalikon, lagkapten för landslaget och någonstans måste han släppa sin vrede och se sin egen del i saker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista