Trump
Foto: NICHOLAS KAMM
P1-MORGON ONSDAG DEN 31:A JANUARI

Donald Trumps första State of the union-tal

4:47 min
  • Under natten har USA:s president Donald Trump hållit "state of the union".
  • Det är Donald Trump första stora tal om tillståndet i landet.
  • Hör Kajsa Boglind, Sveriges Radios korrespondent i Washington, demokraten Elizabeth Wallentin och Dick Erixon som kallar sig "Trumppositiv".

Det var en annan ton från Donald Trump i gårdagens ”State of the union”-tal. En mer inkluderande retorik i ett försök att sträcka ut handen till demokraterna och mittenväljarna.

– Demokraterna var otroligt avvaktande. Det var trötta miner och ringa entusiasm, säger Kajsa Boglind, Sveriges Radios Washingtonkorrespondent.

Elisabeth Wallentin, demokrat, menar att man inte kände igen honom.

– Han förstår nu att han måste få stöd från alla. Frågan är om han kommer fortsätta vara den här presidenten han framställde sig som, eller om det kommer något nytt kontroversiellt tweet imorgon igen.

Dick Erixon, chefredaktör för sverigedemokratiska Samtiden, tror inte att hans väljare gillar det nya tonvalet.

– Han är inne i en fas nu när han vill åstadkomma saker, och för att göra det så behöver man ett bredare stöd. Det är en balansgång.  Han kan komma att få kritik för det här från sina egna.  

Något som var aningen oförväntat att komma med i talet var frågan om att hålla fängelset Guantánamo Bay öppet, som Obama-administrationen tidigare arbetade för att stänga ner. Dick Erixon tycker att det är rätt beslut.

– Samtidigt som han söker samarbete inom vissa områden som måste han hålla sin tuffa linje mot terrorism. Den mjuka linjen från västvärlden brukar inte fungera, det blir hela tiden nya terrorattacker och nya konflikter.

Elisabeth Wallentin menar på att utmaningen ligger i att få med demokraterna på tåget.

– Det är inte samma sak som att vara affärsman och bara köra ut med budskap, utan han måste verkligen få med båda sidorna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista