Bebisar räddas för orangutangernas skull

5:03 min
  • På Borneo har löftet om bra och billig sjukvård blivit ett sätt att rädda utrotningshotade orangutanger.
  • I ett naturreservat har antalet illegala skogshuggare minskat med 90 procent när de får kraftiga rabatter på vårdräkningen mot att sluta hugga.
  • På köpet har dessutom barnadödligheten minskat radikalt.

– För att rädda orangutangungar så måste vi rädda människobarn säger Monica Nirmala som är chef för den indonesiska hjälporganisationen ASRI en förkortning "frisk natur för evigt" på indonesiska.

Tillsammans med sin amerikanska systerorganisation Helth in Harmony har man uppnått lysande resultat både när det gäller lokalbefolkningens hälsa och skyddet mot illegal skogsavverkningen i Gunung Palungs naturreservat på västra Borneo där minst tio procent av jordens sista orangutanger finns.

Runt naturreservatet bor 65 000 personer och innan projektet började för 10 år sedan frågade man byborna vad som skulle kunna få dem att sluta hugga ned regnskogsträd illegalt.

Svaret: lär oss ekologisk odling istället för svedjebruk som inte längre fungerar när vi blivit så många här och ge oss bra och billig sjukvård. När vi får akuta vårdräkningar är enda sättet att snabbt få fram pengar att fälla de 70 meter höga träden som ger några hundra kronor styck från timmerbolagen förklarade byborna.

– Jag ångrar mig inte säger för detta skogshugaren och risbonden Yanto, som huggit ned runt 300 jätteträd. Vad skulle jag göra? Min dotter som nu är 11 år har varit sjuk många gånger sedan hon var liten och då har jag behövt betala för läkare och medicin förklarar han. 
 
Nu har byn lovat att man ska se till att alla slutar fälla träd i naturreservatet och får därför 30 procents rabatt på sjukhuset. Det går dessutom bra att betala med sticklingar från regnskogsträd som sen används i återplanteringsprojekt, man kan till och med spara dem på sjukhusets plantbank för framtida vårdräkningar. Eller så kan patienterna betala med kodynga, eller hantverk, eller hjälpa till på sjukhuset och jobba av sin skuld.

När det verkligen inte finns några illegala skogshuggare kvar i byn vilket kontrolleras av lokala skogvaktare och via satellitbilder över skogen då får hela byn 70 procents rabatt på vården. 
 
– Jag behöver bara övertala min gamla morbror och en granne först att lämna in motorsågen förklarar Yanto.

Det sociala trycket har haft snabb effekt i byarna, men för att få de sista skogshuggarna att ge upp har ASRI infört ett nytt program och köper deras motorsågar för 2500 kronor och lånar ut 3500 kronor till så att de ska kunna hitta en ny födkrok. Hjälporganisationen stöttar också med en affärsplan. Det kan handla om att driva ett kafé, en kiosk, en biltvätt eller föda upp kycklingar som Yanto nu testar.

Asri har byggt ett närsjukhus precis intill naturreservatet med vitrappade väggar och plåttak inbäddat i djungeln. Här tar man emot mellan 30 och 70 patienter per dag. I ett rum görs ultraljud på en gravid kvinna, i ett annat lagas en skadad tand och i ett tredje plockar en läkare ut glasbitar ur foten på en liten flicka. Snart kommer också en riktig operationssal öppnas på sjukhuset och en intensivvårdsavdelning. Läkarna rekryteras oftast från Jakarta, eller är volontärer från andra länder.

Barnläkaren Sharon Santoso från Ohio har jobbat en månad på sjukhuset och är imponerad av de goda resultaten som uppnåtts på 10 år där den illegala skogsavverkningen nästan helt upphört samtidigt som bybornas hälsa förbättrats dramatiskt.

Barnadödligheten minskade med 70 procent på ett decennium och andelen avverkad skog har minskat från 30 till 10 procent tack vare återplantering. Det är avgörande anser Sharon Santoso att hitta sätt att möta både miljö och hälsoproblem samtidigt eftersom de hänger ihop. 

I väntrummet berättar någon i personalen dagligen om så kallad planetär hälsa för patienterna och hur ett friskt ekosystem hänger ihop med hälsan. När regnskogen huggs ned finns inget som suger upp skyfall så jorden spolas bort och det blir översvämningar i byarna. Floderna fylls med orenat vatten som kan ge diarré och marken blir ofta snustorr så bränder sprids snabbt när någon kastar en fimp.

Efter 10 år är ASRI redo att sprida sin modell till andra naturreservat med liknande problem både i Indonesien och Madagaskar och Filippinerna berättar chefen Monica Nirmala. Ingen ska behöva välja mellan sin hälsa och miljön.

Ett längre reportage om hur orangutanger räddas med hjälp av bra billig sjukvård här kan du höra i Vetenskapsradion Klotet idag kl 14.03 i P1