Poliser leder grupp med människor
Polisen leder Nordiska motståndsrörelsen bort från platsen de stått på länge. Foto: Carina Holmberg/Sveriges Radio.
P1-MORGON MÅNDAG 19 FEBRUARI

Rättegång mot NMR-medlem inleds i Göteborg

Ekots reporter: Det väntas många fler åtal
4:01 min
  • Idag, måndag, inleds den första rättegången mot en medlem i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, efter demonstrationerna i samband med bokmässan i höstas.
  • Hör Ekots Carina Holmberg som ska bevaka rättegången och Daniel Pohl, chefredaktör för tidiningen Expo.

Det är en 25-årig man som står åtalad för "ohörsamhet mot ordningsmakt” i samband med nazistdemonstrationen 30 september i Göteborg förra året. Tidigare har flera motdemonstranter åtalats och dömts, men det här är den första av flera rättegångar där någon från NMR åtalas.

Det var när demonstranterna gjorde en utbrytning och försökte gå en annan väg än vad de hade tillstånd för som det uppstod tumult. Polisen ingrep för att stoppa demonstranterna och ett 20-tal personer greps misstänkta för våldsamt upplopp, dessa misstankar avskrevs dock senare då det inte gick att styrka brott.

Men mannen som nu åtalas har skrivit under demonstrationstillståndet. I bevisningen mot honom finns bland annat videomaterial och den ansökan som lämnades in till polisen för att NMR skulle få tillstånd till att demonstrera. Men 25-åringen förnekar brott.

– På samtliga frågor som ställs till honom under förundersökningen svarar han ”ingen kommentar”, säger Ekots Carina Holmberg som ska bevaka rättegången.

Daniel Pohl, chefredaktör för tidningen Expo, tror inte att det spelar särskilt stor roll för NMR om mannen döms eller inte. Däremot uppskattar de säkert den uppmärksamhet som de för nu i samband med åtalet.

– Det här är en liten organisation med ett hundratal medlemmar och själva ser de nog inte att de förlorar någonting på negativ publicitet. Man får energi i sin organisation, man positionerar sig internt, säger Daniel Pohl.

Enligt Daniel Pohl kommer NMR att vara väldigt aktiva i valrörelsen och även om anhängarna är få skapar de stor oro. Men samtidigt menar han att polisen på senare år visar upp en tuffare attityd mot NMR.

– Generellt kan vi se att NMRs närvaro i gatumiljön, där man många gångar trakasserar förbipasserande eller meningsmotståndare, är något som polisen ägnar mer uppmärksamhet eller fokuserar på. Polisen har blivit tvungna att visa upp att man finns där för de medborgare som hamnar i vägen för NMR, säger Daniel Pohl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".