Putins unga volontärer

6:02 min
  • Den 18 mars väntas Vladimir Putin väljas till Rysslands president för ännu en sexårsperiod.
  • Och samtidigt som han av oppositionen i Ryssland anklagas för att driva landet i en allt mindre demokratisk riktning finns det också många ryssar som helhjärtat stöder honom.
  • Sveriges radios Östeuropakorrespondent Johanna Melén, har träffat unga volontärer som aktivt stöder Vladimir Putin och som oroas för den dag då han inte längre kan sitta kvar som Rysslands president.

Aljona Kumarova , 23 år, berättar om mobilappen ”On Russia”, en patriotisk frågesport för unga. Ju fler poäng du får desto finare priser kan du vinna. Temuggar, tröjor - med Putinmotiv.

– Jag har fått en mössa, säger Aljona.

Hon bär en vit täckväst över den gråa ylletröjan. På ena sidan om blixtlåset står det 2018 i stora orangea bokstäver. På andra sidan står det Putin.

Hon sitter framför en bärbar dator i ett litet rum i Ungdomens hus på Dostojevskijgatan i staden Gatjina, fem mil söder om Sankt Petersburg. Hon ringer runt till andra unga som anmält intresse av att arbeta som volontärer för Putins seger i presidentvalet nästa söndag.

Intill sitter Valerija Kurgina, 18 år. Hon har på sig en vit collegetröja med "Putin" skrivet tvärs över bröstet. Hon föddes samma år som Vladimir Putin kom till den ryska makten.

– Hans långa tid vid makten är en garant för stabiliteten här i landet. Vi är inte ensamma om att ha en ledare som suttit länge. Ta Tyskland till exempel, ett annat framgångsrikt land, säger Valerija Kurgina.

Och så säger hon de två orden som är Putinvolontärernas slogan inför valet:

– En stark president, ett starkt land.

Chefen för volontärstaben i Gatjina och i hela det stora Leningradlänet är Jekaterina Petina, 22 år. Hon har stött Putin länge. Redan som 14-åring gick hon med i Unga gardet, det så kallade maktpartiet Enade Rysslands ungdomsorganisation. Hon minns, svagt, den där nyårsafton för 18 år sedan. Hon var fem år, finklädd och såg på tv tillsammans med sin mamma och pappa när den dåvarande presidenten Boris Jeltsin meddelade att han utsett sin efterträdare: Vladimir Vladimirovitj Putin.

– Pappa sa att nu ska vi få en ny president. Jag minns någon slags känsla av stolthet, säger Jekaterina.

För henne står Putin, Vladimir Vladimirovitj för stabilitet och tro på framtiden. Hon och de andra här på volontärstaben i Gatjina uttalar hela tiden hans fullständiga namn med både för- och fadersnamn.

– När jag var liten, på 90-talet, var pappas lön ofta försenad.  Mamma stickade och sålde saker för att få det att gå ihop. Nu är det annorlunda, säger Jekaterina Petina.

– Jag känner mig trygg med att jag ska kunna bilda familj och få statens stöd för det.

Efter en stund kommer en annan Putinvolontär in i rummet, Anna Sviridova, 33 år, fyrabarnsmamma. Hon tar också på sig en mjuk vit Putintröja och gör sig redo för att ringa runt till andra möjliga volontärer.

Anna Sviridova uppskattar särskilt den politik som förs för flerbarnsfamiljer; Extra barnbidrag, gratis skolmat, förtur till förskola och bostad. Och, säger hon, med Vladimir Vladimirovitj blir det inte krig. Andra länder är rädda för oss. Till och med USA. Det är bra.

Till och med hennes 7-årige son är hängiven Putin.

– När han ser honom på tv brukar han säga: Mamma - jag vill bli som Putin.

Jag undrar hur hon ser på anklagelserna om att Ryssland gått i en alltmer antidemokratisk riktning under Vladimir Putin, med en tillbakatryckt opposition och där de stora tv-kanalerna presenterar en mycket tillrättalagd verklighetsbild. Men det har hon inte funderat så mycket på.

– Jo visst har vi väl demokrati, det tror jag, säger Anna Sviridova.

Det är ingen stor fråga här bland Putinvolontärerna. Stabschefen Jekaterina Petina vet till exempel inte vad hon ska säga om att Vladimir Putin inte deltar i några debatter inför presidentvalet, som de övriga sju kandidaterna.

– Nej, den frågan är jag inte redo att svara på, säger hon.

Men en sak som oroar henne på riktigt är hur det ska bli den dag då Vladimir Putin inte längre är Rysslands president.

– Min uppväxt har präglats av stabilitet, och det måste ju i alla fall delvis vara tack vare honom. Vad som kommer sedan vet vi inte.

Jekaterina Petina ser just nu inte en enda person i hela Ryssland som skulle kunna leda landet lika väl som Vladimir Vladimirovitj gör.

Innan jag går visar Aljona Kumarova exempel på en annan mobilapp på temat Vladimir Putin. Riktar man sin mobiltelefon mot en liten rund bild på Vladimir Vladimirovitj som sitter fäst på väggen i volontärernas rum växer en Putin i helfigur fram i telefonen. I en variant vinkar presidenten.

– Titta, där vinkar han, säger Aljona Kumarova.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista