Jordgubbskandidaten i Moskva

5:26 min
  • Om en dryg vecka ska det hållas presidentval i Ryssland.
  • Enligt opinionsmätningarna hamnar kommunistpartiets ledare på en andra plats efter Putin när det gäller popularitet, även om han ligger långt efter.
  • Hör Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgrens reportage.

 Men kommunistpartiet ledare är faktiskt inte själv kommunist. Han är en framgångsrik affärsman med guldkantade konton i Schweiz. Men i sitt eget lilla jordgubbsrike Sovchos Lenin utanför Moskva bygger han sitt stöd genom socialt ansvarstagande för invånarna.

En halmdocka, som liknar en påskkärring, sätts i brand medan ett gäng barn med träskramlor och ramsor lovar fördriva vintern och mörkret och öppna för ljuset. I hagen intill trycker några hästar ihop sig. Barnen uppmanas dra ramsan fler gånger så alla tv fotografer ska kunna filma dem. Allt är bäddat för dagens huvudperson, Leninsovchosens direktör, rubelmiljardären och presidentkandidaten Pavel Grudinin, 57 år. Ett oväntat val av kommunistpartiets ordförande Gennadij Ziuganov, som själv hittills ställt upp i alla ryska presidentval. Grudinin är inte ens medlem av partiet och vill inte kallas kommunist. Han inleder med att gratulera kvinnor på Internationella kvinnodagen.

– Jag är glad att se er, särskilt er kvinnor på vår internationella helgdag, förklarar han och öppnar direkt för frågor, eftersom hans 20 punkters politiska program redan är så känt. Första frågan går, eftersom det är kvinnodagen, till en kvinna, spanska El Pais veterankorrespondent, som undrar om Grudinin hade något stöd att ge till de bönder i södra Ryssland, som tvingats bort från sina marker av stora agrobolag. Grudinins korta svar avslöjar hans maktlöshet.
Som sovchosbolagsdirektör talar han gärna om risken för företag att utsättas för påtryckningar eller racketering, helt enkelt bli av med sina företag, men han balanserar skickligt på gränsen för vad som kan sägas utan att kritisera Kreml för mycket.

I Kremltrogna medier fick Grudinin oväntat stor uppmärksamhet, för sin socialistiska utopi, där sovchosen ordnar gratis skola, sjukvård och daghem för dem som bor och arbetar där. Men när hans popularitet växte i opinonen syntes han mindre i tv och nyligen kom uppgifterna om hans konton i Schweiz. Han påstods ha fler utländska konton, än han tidigare uppgivit.

– Jag har kommenterat miljarderna och jag har kommenterat de schweiziska kontona, att ha 13 konton i en enda bank vore onormalt. Ingenting av det jag gjort strider mot lagen och jag har öppet redovisat allt, säger Grudinin.

Sovchosen i Lenins namn var på sovjetisk tid ett statsägt jordbruk där Grudinin och hans föräldrar arbetade redan på 80-talet. Han var mekanisk ingenjör och avancerade till chef, på 90 - talet tog han över som direktör. I flera intervjuer har han beskrivit hur företaget hotades både av makthavare och kriminella. Via ägande i fastighetsbolag och mark lyckades Grudinin bli rik, en del mark såldes till Ikea. Men detaljerna kring affärerna vill han inte tala om, eftersom det kan locka nya kriminella att ta över företaget.

Röda jordgubbar har blivit symbolen för Leninsovchosen, 80 procent av jordgubbarna kommer från Leninbolaget. Men där finns också grönsaker och ett mindre mejeri.

Det som framförallt ger Grudinin röster är det sociala ansvaret:

– Eftersom Grudinin byggt den här skolan och han har gjort mycket för barn och de som bor här. Jag skulle rösta på honom och mina föräldrar också, säger Nastja, som 15 år och inte får rösta än.
Hennes kompisar som sitter i kaféet håller alla med.

– Jag ska bli ingenjör, säger Katja och Nastja vill bli pilot även om det är ovanligt för flickor. De prisar skolan inte bara för att den är ny, utan för att den har ovanliga ämnen, som inte andra har i Moskva, som robotbygge och programmering.

23 åriga fritidsledaren Jelena står med mellanstadieelever, som spelar pingis, hoppar rep och åker i en inomhusrutschkana. Hon ska rösta på Grudinin:

– Inte bara för allt fint, som byggts här, utan för hans hårda arbete, för att det är gratis också min fitness och han fokuserar på hälsa, här får ingen röka till exempel, säger hon.

Runt om henne hastar flickor med flätor och ballonger förbi, mammor kommer med tårtor och blommor. Det är bråttom för snart är det helgledigt Internationella kvinnodagen infaller idag och därmed blir det fyra lediga dagar.

Jordgubbsmannen själv har inte mer bråttom än att han hinner lägga armen runt mig och dra iväg för att ytterligare tala om Gud, med svenskan som frågade om han tror på Gud när han samtidigt säger att diktatorn Stalin var en stor man.
– Är ni troende, motfrågar han? Nej, svarar jag. Men då förstår jag inte varför ni frågar, skrattar Grudinin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista