P1-morgon 12 mars

Elon Musk får mothugg

3:25 min
  • I Texas, USA pågår en stor mässa om framtidens teknik. Något som fått stor uppmärksamhet är ett uttalande av Elon Musk, elbilen Teslas skapare, att artificiell intelligens är farligare än kärnvapen.
  • Men många experter har tröttnat på hans dystopiska inställning till den nya tekniken.
  • Hör reportage av Katarina Andersson

Igår dansade entreprenören Elon Musk upp på scen här på SXSW. Här på en av världens största techfestivaler tas han emot som en rockstjärna.

Stjärnentreprenören har ofta uttryckt sin oro för utvecklingen av artificiell intelligens, en ny teknik där datorer enkelt uttryckt kan tränas i att komma fram till slutsatser på egen hand. Och igår gav Musk en ny, mörk bild av framtiden med artificiell intelligens.

Sanna mina ord - AI är mycket farligare än kärnvapen, sa Musk från scenen.

Han har tidigare sagt att han rädd för maskiner som utvecklar en superintelligens och förgör mänskligheten.
Men nu har många AI-expereter tröttnat på Musks domedagsprofetior.
Byron Reese, publicist på researchsajten Gigaom säger såhär:

It´s very frustrating to people who are in the field, because that becomes the narrative. When Elon says something about AI it spreads like wildfire.

Alla lyssnar när Elon Musk talar, och bilden han ger är inte korrekt, säger Byron Reese, som själv skriver böcker om artificiell intelligens.
Han menar att tekniken kan användas till att göra världen mycket bättre, som att hjälpa oss ta bättre beslut och bota sjukdomar:

Att datorer skulle bli så intelligenta att de tar över världen ser han och många andra experter som högst osannolikt. Ett scenario som isåfall ligger väldigt lång fram.
Men han jobbar i uppförsbacke när han pratar om fördelarna med artificiell intelligens, tycker han. Berättelsen om onda maskiner - som Frankenstein och robotarna i tv-serien Westworld - finns överallt i popkulturen och tar skruv mycket bättre än en historia om allt bra som artificiell intelligens för med sig.

Och Byron Reese tycker, precis som många AI-experter, att domedags-berättelserna om artificiell intelligens blir okonstruktiva - och faktiskt kan skada utvecklingen av tekniken.

Så här på SXSW fortsätter diskussionerna om framtiden för artificiell intelligens. E det ett hot mot mänskligheten eller en tekniken som kan lösa alla stora problem. Det är frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista