Antiterroristäventyr nytt turistnöje i Israel

8:30 min
  • Tre timmar långt skjutäventyr i en bosättning på Västbanken.
  • Affärsidén är helt kommersiell - ledarna är tidigare israeliska elitsoldater.
  • Reportage av Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén.

Tre lag tävlar i skytte - det är röda, rosa o orange ballonger man skjuter på, me ett 22 mildimeters låghastighetsvapen med hög precision.
Det här är terroristbekämpningsövningen för turister på Caliber 3, som övningslägret heter, i bosättningen Efrat på Västbanken. Kapten Eitan Cohen har lärt deltagarna att sikta och till och med Jamie som bara är 9, lyckas pricka sina rosa ballonger på första försöket, och de tre familjer från USA och Kanada som deltar i antiterroräventyret idag säger att det är kul, häftigt och uppiggande. 


– It's awesome, so much fun, exhilarating...

Kapten Eitan Cohen i full stridsmundering, ger instruktioner inför varje moment - nu håller ni er alla bakom konerna här, för nu blir det skottlossning på riktigt, och håll uppmärksamheten på 360 grader, säger han. För nu simuleras en terrorattack mot en marknad i Jerusalem.
 

Efteråt frågar Kapten Eitan hur många terrorister som dog. Alla har olika svar och alla såg olika saker. Där ser ni, det är precis så det är för media - de vet inte, heller, de har ingen erfarenhet av det vi soldater gör.

– You know why you don't know? because you don't have experience, what kind of experience a reporter has? He is using your values against you.

Och så upprepar han: det ni kan göra, är att var på er vakt:

Vi blir alla överrumplade av en knivattack - en man som rusar upp precis bakom mig med en svart kniv i handen och sen frågar kapten Eitan: varför skrek du? vad såg du? 

Men, fortsätter han, det medierna kommer att se, det är när jag står och riktar mitt vapen mit terroristen som ligger på marken och ser harmlös ut.

Vi får också bevittna hur en attackhund angriper en man som rusar mot oss med en kniv. Mannen har skyddsutrustning - en vadderad bitsäker jätteoverall och hjälm med visir för ansiktet. 

9-årige Jamie, den yngste deltagaren tycker att det är lite läskigt, men det är en upplevelse att lära sig att bli soldat och att skjuta.

Träningslägret, som nu erbjuder antiterroräventyr för turister, är ett kommersiellt privat företag som började som antiterrorakademi för säkerhetsvakter och professionella terroristbekämpare från hela världen. En halv miljon människor har genomgått programmet sedan det började för nio år sedan, även om den 46-årige översten Sharon Gat, som startade Caliber 3, inte vill avslöja vilka länder de kommer ifrån - eller om det funnits svenskar med bland dem.

Att antiterroräventyret ligger på ockuperad mark, i en olaglig bosättning på västbanken, är inget som Sharon Gat tycker är problematiskt, det här är ett område som Israel inte kommer att lämna ifrån sig även om det blir en fredsuppgörelse, säger han.

Israeliska fredsorganisationer som Peace Now, kallar turistattraktionen för ett cyniskt sätt att tjäna pengar på Israel-Palestina konflikten. Palestinier på västbanken anser att turister som deltar i antiterrorträningen stödjer den olaliga ockupationen.

Och när den amerikanske komikern Jerry Seinfeld besökte antiterrorlägret och lät sig fotograferas tillsammans med kapten Eitan, uppstod en palestinsk twitterstorm med kommentarer som: bilderna tyder på att Jerrry Seinfeld tycker det är roligt att döda palestinier och stjäla deras mark. Men det finns inget som är roligt med apartheid och ockupation, löd några av de palestinska kommentarerna.

Överste Sharon Gats förhoppning ärdock att turisterna åker härifrån med en förståelse som inte längre utgår ifrån TV kanalernas blick utan från de israeliska soldaternas.
 

Det underliggande budskapet under antiterrorkursen är: Israels armé är den mest moraliska i världen, men medierna förstår oss inte, men ni som är här får en inblick i vårt dilemma. Och det budskapet går fram. Jennifer från Montreal säger att hon nu har fått en förståelse för hur mycket Israels armé får lida på grund av media. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista