Skräddaren i Gaza om läget efter nedskuret bistånd

7:26 min
  • I Gaza kan skolorna komma att stänga om de inte får in pengar under givarkonferensen i Rom idag. FN:s organ för palestinska flyktingar, UNRWA, saknar hundratals miljoner dollar.
  • Det innebär också att matransonerna för Gazas fattigaste kommer att dras in. Israels blockad fortsätter och försoningen mellan de palestinska rivalerna Fatah och Hamas har nått en återvändsgränd. 
  • Hör reportage av Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent.

Har du tänkte på en sak, säger min vän skräddaren i Gaza, har du tänkt på att det där underskottet som UNRWA brottas med just nu, det är ungefär lika mycket som den saudiske kronprinsen Mohamed bin Salmans lyxjakt kostade.

500 miljoner dollar det är vad Mohamed bin slaman betalade för sin yacht. och det som saknas i UNRWAs budget för att hålla Gazas skolor öppna och fortsätta dela ut mat till de mest behövande, är 450 miljoner dollar.

Men varken Saudiarabien eller de andra arabstaterna tycker att de ska betala, säger skärddaren - det är inte vi som har skapat den palestinska flyktingkatastrofen, säger de rika arabländerna.

Det var i Januari som USAs president Donald Trump skrev på twitter att USA betalar hundratals miljoner doller till palestinierna utan att få någon uppskattning eller respekt. Två veckor senare kom nyheten att USA drar in 300 miljoner i stöd till UNRWA. Idag hålls en stor givarkonferens i Rom för att försöka kompensera förlusten.

Det var längesedan Gaza var en lycklig plats, men nu har uppgivenheten nått nya nivåer. Och när jag går här bland de som eftermiddagspromenerar i hamnen och ställer frågan: Hej vad tänker du på just nu? är det knappt någon som svarar med en dröm eller framtidsförhoppning, utan för de flesta handlar det om att överleva: Jag undrar hur vi ska betala vårt lån - min man är offentliganställd och har liksom alla andra fått sin lön sänkt med 30%, säger förskoleläraren Shaima.

Och hennes kollega Samah som sitter bredvid henne på stenen och äter en falafelmacka, är orolig över alla föräldrar som tar sina barn ur förskolan för att de inte har råd - trots att det inte alls är dyrt.

På vissa platser vid havet här i Gaza stinker det avlopp. Rått avloppsvatten rinner rakt ut i havet - i somras stängdes stränder i Israel pga föroreningar från Gaza - och samtidigt som grundvattnet är så förstört att 95% av Gazas vattem är odrickbart, det smakar salt när man borstar tänderna i kranvatten. I förrgår invigdes ett vattenreningsverk som Sverige har varit med och finansierat - men när den palestinske premiärmininstern Rami Hamdallah kom från Ramallah för att inviga reningsverket, utsattes han för ett mordförsök, han bilkonvoj utsattes för ett sprängattentat.

Ingen omkom, ett par säkerhetsvakter fick lindriga skador, men attentatsförsöket blev mer än en symbol för hur illa det går för försoningsprocessen mellan Hamas som ännu styr i Gaza och Fatah och den palestinska myndigheten som enligt överenskommelsen ska ta över. Men Hamas vägrar bl.a. att lämna ifrån sig sina vapen. Och den palesitnska myndigheten, i ett försök att straffa och komma åt hamas, har sänkt de offentliganställdas löner med mellan 30 och 50%. Den minskade köpkraften har lett till en ekonomisk depression som påverkar alla i Gaza och 70% av befolkningen lägger skulden på både Fatah och Hamas.

En man med en åsnekärra säljer färska mandlar och nötter i hamnen - och en liten motorbåt lägger till och frågar om vi vill ta en tur - ni får specialpris, säger de.

På stranden möter jag också ett förälskat par, Ahmed och Yasmin. De är nyförlovade sen bara en vecka och ska gifta sig av kärlek - mot föräldrarnas vilja, säger de.

Jag gratulerar dem och så säger Ahmed att han ska åka till Sverige, jag har just fått visum säger han. Till Sverige? nä, inte till Sverige men till Turkiet och därifrån ska jag åka till Sverige, säger Ahmed, bara jag kommer ut ur Gaza, och sen när jag har fått uppehållstillstånd ska jag Yasmin följa efter, säger han.

När jag berättar för honom att det inte är säkert att han får uppehållstillstånd, säger han: men om jag gifter mig med en svenska? fast man får inte ha två fruar i Sverige, eller hur? hur länge måste jag då ha varit skild från min svenska fru innan Yasmin kan komma?

Han flinar som om han tänkt ut något riktigt bra, jag frågar surt: ska du lura Sverige, det du säger nu är olagligt. Och hans fästmö Yasmin, som kanske hör detta för första gången - att han planerar att gifta sig med någon annan i Sverige, tittar på honom med en ny blick. som om leendet rinner av hennes ansikte och den kolsyrade förälskelsen övergår i härsket förakt.

Men jag skyndar därifrån, tillbaka till min vän skräddaren, som säger: – Vet du att alla Gazabor kommer till himlen. För vi har redan levt i helvetet.

Men sen tillägger han, trots att vi bor i ett stort utomhusfängelse, så är vi medvetna om att vi har det bättre - bättre än syrierna i östra Ghouta. bättre än irakierna i Mosul.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista