Francesco Conte står bakom Termini tv, ett filmprojekt med möten på tågstationer, inte minst Roms centralstation. Här står han intill det han kallar "havet", där tågen kommer och går.
1 av 4
Francesco Conte står bakom Termini tv, ett filmprojekt med möten på tågstationer, inte minst Roms centralstation. Här står han intill det han kallar "havet", där tågen kommer och går. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio.
1983 dog en hemlös äldre kvinna på järnvägsstationen Termini i Rom. En marmorplakett avtäcktes till hennes minne på stationen "för att ingen hemlös återigen ska dö övergiven" står det.
2 av 4
1983 dog en hemlös äldre kvinna på järnvägsstationen Termini i Rom. En marmorplakett avtäcktes till hennes minne på stationen "för att ingen hemlös återigen ska dö övergiven" står det. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio.
För att vara säker på att få en sittplats i väntan på tåget får man ta sig till restaurangerna en trappa upp på tågstationen.
3 av 4
För att vara säker på att få en sittplats i väntan på tåget får man ta sig till restaurangerna en trappa upp på tågstationen. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio.
Centralstationen Termini i Rom började byggas 1938 och stod klar 1950. 225.000 kvadratmeter i en modernistisk och futuristisk arkitektur.
4 av 4
Centralstationen Termini i Rom började byggas 1938 och stod klar 1950. 225.000 kvadratmeter i en modernistisk och futuristisk arkitektur. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio.

Han dokumenterar människor på tågstationen Termini i Rom

5:38 min

Här passerar omkring en halv miljon människor varje dag och många mer eller mindre bor på eller intill stationen, det har blivit som ett eget litet samhälle. Ett samhälle som intresserar italienaren Francesco Conte. För tre år sedan började han intervjua människor på och omkring stationen, ett dokumentationsprojekt som fortfarande pågår.

När Francesco Conte som är från norra Italien, kom till Rom för första gången för mer än 20 år sedan, blev han chockerad av att det låg hemlösa och sov på perrongerna.

– På plattform 24 bodde ett par ifrån Ungern, de störde ingen, de hade en värdighet, säger han.

Francesco Conte tillbringar mycket av sin tid här på Termini – centralstationen i Rom. Han driver det ideella dokumentationsprojektet Termini TV.
Han filmar med sin mobilkamera och brukar be folk berätta det de berättar för sina vänner när de kommer hem. Han ser det som en slags poesi. Ibland filmar han personer som spelar gitarr och sjunger om stationer och resande.

Den enorma modernistiska järnvägsstationen på 225 000 kvadratmeter i ljus marmor började byggas under Mussolinitiden 1938 och är också en knutpunkt för tunnelbana och busstrafik. En halv miljon människor passerar här varje dag.
Det är pendlare och turister, migranter och flyktingar. Och många hemlösa.

En dag den 31 januari 1983 hittades en hemlös äldre kvinna död här på tågstationen. Det finns en marmorplatta till hennes minne på väggen vid plattform ett, som tågbolaget och en församling står bakom.

" Roms stad minns Modesta Valenti för att ingen hemlös mer ska dö övergiven", står det. På den tiden fanns också ett hjälpcenter för hemlösa här på stationen. Det finns inte längre kvar.

På kvällarna lägger hemlösa personer ut sina kartonger och sovsäckar utanför stationen och frivilligorganisationer delar ut mat. Till plattformarna kan de inte längre komma, säkerhetskontrollen har skärpts så numera krävs det biljett för att ta sig dit.

Francesco Conte ser också kriminaliteten som pågår, de som lurar folk som köper biljetter, de som stjäl.

Det finns inte längre några sittplatser nära perrongerna. De som finns, ligger en trappa ner och de flesta är upptagna av dem som inte har någon annanstans att ta vägen.

– Istället för sittplatser tar butiker och restauranger över, det är mest stora internationella kedjor som har råd med hyrorna. Globaliseringen börjar på tågstationerna som alltmer börjar likna flygplatser, säger Francesco Conte.

Här ska den amerikanska kafékedjan Starbucks öppna för första gången i Rom efter en hel del motstånd. I det stora kaffelandet Italien anser många att det amerikanska kaffet säljs till överpris.

Vi tar rulltrappan till övervåningen – en nybyggd restaurangdel som också påminner om en flygplats. Här får man betala för en sittplats genom att också köpa något att äta eller dricka.

– Gentrifieringen och de nya caféerna och restaurangerna ger jobb och de som tigger gillar dem för att de kan tjäna lite mer på lite rikare turister, det är sånt man får veta när man pratar med migranter, säger Francesco Conte.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista