På fotot syns den misstänkte Rakhmat Akilov.
Arkivbild: Rakhmat Akilov säger att det var han som körde ihjäl människor med en lastbil. Foto: Polisen/TT.

Johan Eriksson är Rakhmat Akilovs försvarsadvokat

9:20 min
  • Rättegången mot Rakhmat Akilov pågår och det är hjärtskärande berättelser vi hör från de som drabbades på Drottninggatan.
  • Människor som beskriver hur livet aldrig mer kommer bli sig likt, för att de har blivit skadade eller traumatiserade eller förlorat någon dom älskar. 
  • Hur är det då att försvara den person som har åsamkat så många människor så mycket lidande? Hör Katherine Zimmermans intervju med Johan Eriksson, som är Akilovs försvarsadvokat. Han har tidigare företrätt flera svåra våldsförbrytare, däribland Mattias Flink som sköt ihjäl sju människor i Falun.

Hör en längre intervju med Johan Eriksson, Rakhmat Akilovs försvarare.

Advokat Johan Eriksson försvarar den terroristmisstänkte Rakhmat Akilov, som åtalas för att ligga bakom dådet på Drottninggatan den 7 april i fjol, en attack som berört och upprört många. Han berättar om hur han själv hanterar de känslor som kan uppstå när brottsoffer berättar om sina upplevelser.

– Hur konstigt det än kan låta så vänjer jag mig vid det. Man kan jämföra det med en läkare som blir tvungen att berätta för anhöriga att en person har dött. Det är en dag som de aldrig kommer glömma, men som är en måndag för honom. Därmed inte sagt att han är oberörd, men han lär sig hantera det yrkesmässigt. Så är det för mig med känslor, förklarar advokat Johan Eriksson.

Johan Erikssons klient Rakhmat Akilov vill inte dömas till livstids fängelse. Att arbeta mot livstidsstraff är inga konstigheter för Johan Eriksson. Han tycker nämligen att straffet i sig är fel.

– Jag är emot livstidsstraffet. Jag tycker att det är ett inhumant straff. Jag tycker det är fel att döma människor till tidsobestämda straff rent generellt, säger advokat Johan Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista