Fentanyl är ett smärtstillande läkemedel tio gånger starkare än heroin.
1 av 3
Fentanyl är ett smärtstillande läkemedel tio gånger starkare än heroin. Foto: Tom Gannam
Greg Presz har varit opioidberoende sedan i början av 1980-talet. Han säger att behandlingen på Crosstown Clinic, med herion på recept, har förändrat hans liv till det bättre.
2 av 3
Greg Presz har varit opioidberoende sedan i början av 1980-talet. Han säger att behandlingen på Crosstown Clinic, med herion på recept, har förändrat hans liv till det bättre. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio
Scott MAcDonald är ansvarig läkare för behandlingen av opioidberoende på Crosstown Clinic i Vancouver.
3 av 3
Scott MAcDonald är ansvarig läkare för behandlingen av opioidberoende på Crosstown Clinic i Vancouver. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio

Fentanylkrisen i Kanada

"Du får medicin under en kort period, sen är du fast"
5:30 min
  • Förra året uppskattas över 4000 personer ha dött av överdoser i Kanada, de flesta av den syntetiska opioiden fentanyl.
  • Nu ska det bland annat bli lättare för läkare att skriva ut heroin på recept till patienter med ett opioidberoende.
  • Vår korrespondent Palmira Koukkari Mbenga, Sveriges Radios korrespondent med ungt perspektiv, har besökt den enda kliniken i Nordamerika som kan göra det idag.

Snön vräker ner på gatan utanför Crosstown Clinic i centrala Vancouver. Klockan är runt lunchtid och under det lilla taket utanför står några av patienterna och väntar på att få komma in genom de två säkerhetsdörrarna. Lokalen är en gammal nedlagd bank och när dörrarna öppnar strömmar patienterna in och fram till sjuksköterskorna som sitter på rad, där bankkassörskor en gång satt. Sedan går de in i behandlingsrummet och tar sina injektioner under övervakning, allt efter ett strikt schema.

Sedan 2014 har Crosstown Clinic ett program där patienter som har ett opioidberoende som bedöms vara kroniskt kan få rent heroin, eller diacetylmorfin som det också heter, utskrivet på recept.

Greg Presz kommer ut från behandlingsrummet efter att ha tagit en av sina dagliga doser. Han har varit beroende av opioider sedan han fick smärtstillande utskrivet efter en bilolycka för över 30 år sedan.

– Jag har seriösa problem med smärtor och medicinen de gav mig var narkotikaklassad. Det som händer är att de bara ger den till dig under en viss tid och sedan är du fast. Det slutar med att du hamnar på gatan och köper heroin, säger Greg Presz, som har märkt av krisen med människor som överdoserar här i Vancouver.

– Igår hade vi nio dödsfall, som jag hörde om bara här runt hörnet. Det är helt galet, säger han.

Greg Presz säger att hans liv har förändrats till det bättre sedan han började sin behandling på Crosstown Clinic. Idag slipper han vara rädd för att överdosera. Han har ett jobb och kommer hit för sina injektioner innan och efter jobbet. En stark kontrast till livet han levde innan.

– Jag behöver inte oroa mig för jakten på droger längre. Det är läskigt, för du måste handskas med kriminella och missbrukare som gör vad som helst för sin nästa fix. Jag är en stor kille, men jag känner med tjejerna som prostituerar sig och får stå ut med hemska saker för att få sina droger.

Över 4000 personer uppskattas ha dött i opioidrelaterade överdoser i Kanada förra året. Den värst drabbade provinsen är British Columbia, där Vancouver ligger. De står för runt en fjärdedel av dödsfallen och epidemin förvärrades förra året, med nästan dubbelt så många dödsfall som året innan.

Tidigare i vår annonserade regeringen i Kanada att de ska göra det lättare för läkare att skriva ut både metadon eller subutex och heroin på recept.

Crosstown Clinic är det enda behandlingscentret i Nordamerika som kan skriva ut heroin på recept till sina patienter idag. Det kan de patienter få, där klassiska behandlingsmetoder med metadon eller subutex inte har fungerat.

Scott MacDonald är ansvarig läkare och han säger att behandlingsmetoden är fungerar bra.

– Vi har inte haft några dödsfall av överdoser bland våra patienter. Vi kan dock bara ta emot ca 130 patienter åt gången och behöver expandera för att kunna handskas med krisen på allvar.

Sedan 2016 är behandlingsmetoden med heroin på recept laglig i hela Kanada, efter ett beslut från premiärminister Justin Trudeaus liberala regering. Det kom efter att den tidigare, konservativa regeringen, i flera år kämpat för att förbjuda behandlingsmetoden. De konservativa i Kanada anser att staten inte bör förse missbrukare med olagliga droger, då det sänder fel signaler, utan att de borde jobba för att missbrukare inte ska använda heroin alls.

Läkaren Scott MacDonald argumenterar att den här behandlingsmetoden är kostnadseffektiv, då samhällskostnaderna sjunker om man får ur folk ur kriminalitet och om deras hälsa förbättras. Han anser att heroin på recept är som att ge en diabetiker insulin.

– De är människor med en sjukdom. De borde inte behandlas annorlunda än någon med diabetes eller högt blodtryck. Om en person behöver medicinering i flera år eller till och med resten av livet är det så det är.

När jag frågar Greg Presz om hans förhoppningar inför framtiden säger han att han är 60 årsåldern och mer eller mindre har levt sitt liv, men att han hoppas att unga människor som kämpar med missbruk får en chans att ta sig ur det.

– Jag är fyller 64 nästa månad och har mer eller mindre levt mitt liv. Jag hoppas att yngre männsikor som kämpar med missbruk får chansen att testa något sådant här, för det här programmet förändrar liv totalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".