Kraftig försämring för pressfriheten i Europa

4:05 min
  • Pressfriheten är fortsatt hotad världen över.
  • Enligt Reportrar utan gränsers årliga index över pressfriheten i världen.
  • Hör Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.

– Europa börjar från en väldigt hög punkt, där Europa varit den region i världen som varit en bastion för pressfriheten under väldigt lång tid. Vi ser att under de senaste åren, i synnerhet de senaste året, att det går åt fel håll, menar Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.

– Det här är tydligast i de före detta östeuropeiska länderna där vi till och med har sett två spektakulära journalistmord under de senaste året. I Malta och Slovakien. Det är svårt att inte dra ett streck mellan de morden och den retorik som finns mot journalister i många av de här länderna.

– Det finns ett enormt förakt och en sorts hets mot journalister, säger Jonathan Lundqvist.

– Oron är att det här går ostraffat. Många journalistmord blir inte uppklarade och det är väldigt svårt att hitta de skyldiga.

Vilka faktorer påverkar pressfriheten negativt?

– Den största och enskilda faktorn är öppen väpnad konflikt. Blir det krig i ett land då åker också pressfriheten ut med huvudet före. Organiserad brottslighet och korruption är också faktorer som är orsaken till mord på journalister.

Det finns ljuspunkter också.

– Sydkoreas regering försöker systematiskt bygga upp och uppmuntra en hållbar mediestruktur och framförallt håller regeringen fingrarna borta från syltburken och låter journalisterna göra sitt jobb, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista