Polisbil.
Polisbil. Foto: TT.

Skola håller öppet efter hot

7:49 min
  • På torsdagen kommer fyra skolor i Oskarshamn ha poliser på plats för att skapa trygghet för eleverna.
  • Anledningen är ett hot om att det skulle inträffa en skolskjutning.
    Hur reagerar eleverna på hotet?
  • Hör eleven Josefine Homman, skolchef Lotta Lindgren och polisen Robert Loeffel.

Polisen kommer att finnas på plats på fyra skolor i Oskarshamn idag på grund av hot om skolskjutning som publicerats på Instagram. Josefin Homman, elev på Oskarsgymnasiet i Oskarshamn, blev ställd när hon läste meddelandet på Instagram. 

– Jag fick en tankeställare. Är det på riktigt, är det på allvar och hur ska skolan reagera ska den vara öppen?, säger hon.

– Men när jag pratat med lärare och kompisar kändes det som om det var en person som bara ville löja till sig men man är ju ändå rädd för att gå till skolan. Många föräldrar kommer inte att skicka sina barn till skolan idag, fortsätter hon.

Polisen har tillsammans med kommunen kommit överens om att hålla skolorna öppet och att verksamheterna ska fortsätta som vanligt. 

Vad kommer ni att göra idag?

– Först kommer vi att fortsätta med förundersökningen för att komma fram till vem som har gjort det här. Sedan kommer vi att arbeta med trygghetsgivande åtgärder i Oskarshamn runt skolorna, säger Robert Loeffel presstalesperson vid Polisen i Kalmar.  

Hur bedömer polisen hotet?

– Vi har inlett en förundersökning och ser allvarligt på det här och gör allt för att klara upp det. Vi har ju erfarenheter av det här tidigare i Oskarshamn där vi fick tag i gärningsmännen som visade sig vara väldigt unga, säger Robert Loeffel.

Lotta Lindgren, skolchef vid Oskarshamns kommun, säger att trygghetsåtgärderna gör att skolorna kan hålla öppna och att man vet av tidigare erfarenheter att det är viktigt under kris att verksamheten pågår som vanligt, det ger trygghet.

- Jag har gjort bedömning en att vi kan hålla skolorna öppna. Samtidigt har jag förståelse för att föräldrarna som väljer att hålla barnen hemma, säger hon. 

Det är tredje gången som hot riktats mot skolorna i Oskarshamn, varför har det blivit så?

– Jag önskar att jag kunde svara på det enkelt för då skulle de förbyggande arbetet vara lättare. I ena fallet handlade om avsky att gå i skola och de andra fallet fanns ingen förståelse för konsekvenserna som hotet ledde till, säger Lotta Lindgren.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista