Kvinna vid köksbord med kaffekopp och kakfat
Kerstin Eriksson i Nyköping kommer precis över gränsen för 'låg ekonomisk standard'. Foto: Ulla Engberg/Sveriges Radio.

Svårt att leva med låg pension

5:23 min
  • Var tredje ensamstående kvinna och var fjärde ensamstående man över 65 år i Sverige har idag 'låg ekonomisk standard' enligt SCB. Det är de äldsta kvinnliga pensionärerna som lever ensamma som ökar mest bland dem som har det tufft ekonomiskt.
  • Hör reportage av Ekots Ulla Engberg, där vi ska träffa Kerstin Eriksson, som är en av dem som får tänka lite extra på hur hon ska få pengarna att räcka till.
  • Hör även samtal med ekonomijournalisten Birgitta Piper.

Balkongdörren står öppen till Kerstin Erikssons hyreslägenhet, och solen gassar in.

– Vill du ha kaffe? Jag har laddat serru...

Ljuden utifrån letar sig in till köksbordet där hon dukar upp med kaffe och tre sorters kakor som hon själv bakat. Och så en lapp.. alldeles full med anteckningar om inkomster och utgifter under en vanlig månad.

Lägger man ihop pensionen och bostadstillägget hamnar Kerstin Eriksson precis över gränsen för det som statistiska centralbyrån kallar "låg ekonomisk standard" och som man i EU kallar "risk för fattigdom". Det motsvarar 60 procent av medianinkomsten för hela befolkningen. Idag finns 245,000 personer över sextiofem - eller ungefär tolv procent av de äldre - som har mindre än det att klara sig på, enligt Pensionsmyndigheten.

Men det är mycket pengarna ska räcka till.

De som löper störst risk för låg ekonomisk standard är äldre, ensamstående kvinnor. En del kvinnor som bor med en partner kan ha lägre inkomst, men eftersom de delar hushåll. så kommer de ändå upp en bit över gränsen för låg ekonomisk standard.
Kerstin Eriksson säger att hon i stort sett klarar sig, och att hon vet att andra har det värre, även om de inte direkt visar det.

I höst fyller Kerstin Eriksson 75 år. När barnen var små var hon hemma, och sedan följde ungefär 20 år som deltidsarbetande i butik, innan hon gick upp till heltid.

När hon tänker på valet i höst har hon noterat att politikerna talar en del om att satsa på dem med lägst pensioner. Med lite tur kan det bli något av det, säger hon.

– Jag hoppas att det blir bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista