Twitter logotype
Twitter logotype Foto: Matt Rourke

Twitterkonton kan vara botar

7:05 min
  • Vart tionde twitterkonto som twittrar om politik visar tecken på automatiserat beteende.
  • Detta visar en granskning som SVT nyheter gjort med hjälp av Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.
  • Hör Philip Rudolphsson, en av reportrarna som gjort granskningen, och Linda Kakuli, datajournalist på SVT.

- Om vart tionde konto inte är på riktigt kan det få väldigt stora konsekvenser, spridningen kan bli enorm. Man kan tänka sig att om tio procent av kontona börjar arbeta mot en och samma fråga skulle det kunna bli väldigt stort genomslag, säger Philip Rudolphsson, en av reportrarna som gjort granskningen.

Vart tionde twitterkonto som twittrar om politik visar tecken på automatiserat beteende, det visar en granskning som SVT Nyheter har gjort tillsammans med Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. Philip Rudolphsson som varit med och gjort granskningen berättar i P1-Morgon om potentiella konsekvenser av granskningsresultatet.

- Automatiserat beteende lägger ingen värdering i om det är en bot, någon anställd i en trollfabrik eller bara en människa med väldigt mycket tid att sitta och engagera sig i olika frågor.

- Vi kan se att vissa konton är enfrågeinriktade, både åt höger och vänster, men mängden tweets dessa konton producerar är så stor är det inte går att analysera varje konto enskilt. Granskningen har därför kollat mer på metadata, berättar Linda Kakuli, data journalist på SVT.

- De mest aktiva publicerar en tweet varannan minut, dygnet runt. Det väcker misstankar om att det inte är en människa utan ett datorprogram som automatiskt skickar ut tweets. Eftersom många av konton är anonyma är det svårt att se vem eller vilka som ligger bakom dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista