PÅ PLATS I ALMEDALEN

Annie Lööf (C) kritisk till polisens beslut att ge nazister utökat tillstånd under Almedalsveckan

1:02 min

Alliansen ska sitta i regering efter valet – oavsett om de blir största block eller inte. Det beskedet gav Annie Lööf i P1 Morgons utfrågning direkt från Sveriges Radios scen i Almedalen

Hon är även kritisk mot polisens beslut att ge NMR utökat tillstånd under politikveckan.

– Jag tycker att man borde ha tillåtit manifestation men inte på de här mycket känsliga platserna, säger hon.

Hör hela utfrågningen och analys av Tomas Ramberg nedan.

Det är Centerpartiets dag i Almedalen och partiledaren Annie Lööf gästade under morgonen Sveriges Radios scen på Donnersgatan.

Frågorna handlade om allt från talmansposten till migration – och en röd tråd för C-ledaren var önskan om en sammanhållen Allians, både före och efter valet. 

– Jag vill hålla ihop Alliansen. Centerpartiet säger också nej till att samarbeta med SD. Men oavsett, alla partier kommer behöva föra samtal över blockgränserna efter valet. De kan, hoppas jag, landa i en Alliansregering med stöd av Socialdemokraterna, säger hon och fortsätter:

– Jag har också sagt att vi kan bilda en Alliansregering – även om vi blir mindre än de rödgröna.

På frågan om inte Alliansen lutar sig på aktivt SD-stöd i och med beskedet att man går fram med en egen talmanskandidat ställde sig Annie Lööf frågande. 

– Jag kan svara utifrån att Alliansen givetvis ska lägga fram en egen politik. Socialdemokraterna har i alla tider, även om de förlorat val, lagt fram en egen kandidat. De gjorde det 2006 och de gjorde det 2010 – och ställde det mot Alliansens vinnande talmanskandidat. Det var ingen som sa att de inte skulle lägga fram det för att SD kunde rösta på deras kandidat, säger hon. 

Under årets Almedalsvecka kommer nazistiska NMR att ha bokbord och hålla allmän sammankomst i sex dagar, efter att polisen gett partiet utökat tillstånd. Ett beslut som C-ledaren är kritisk mot. 

– Jag tycker att man borde ha tillåtit manifestation men inte på de här mycket känsliga platserna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista