Gästen är något heligt för oss, säger Alex, som arbetar inom turistbranschen.
1 av 4
Gästen är något heligt för oss, säger Alex, som arbetar inom turistbranschen. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
Maten är god, människorna är gästfria, säger ryssen Andrej Vanjurin som gärna semestrar i Georgien.
2 av 4
Maten är god, människorna är gästfria, säger ryssen Andrej Vanjurin som gärna semestrar i Georgien. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
Ketevan Tsikhelashvili, försoningsminister i Georgiens regering, säger att landet genom att handla med Ryssland inte söker någon konfrontation.
3 av 4
Ketevan Tsikhelashvili, försoningsminister i Georgiens regering, säger att landet genom att handla med Ryssland inte söker någon konfrontation. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
David Batashvili vid tankesmedjan Rondeli håller med de som säger att regeringen i Georgien är för vek inför Ryssland.
4 av 4
David Batashvili vid tankesmedjan Rondeli håller med de som säger att regeringen i Georgien är för vek inför Ryssland. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.

10 år sedan kriget mellan Georgien och Ryssland

"Vad Ryssland i praktiken håller på med är att annektera de här områdena"
5:24 min
  • Kriget var över på mindre än en vecka, men relationen mellan länderna var länge frusen.
  • Nu, tio år senare, har man fortfarande inga diplomatiska förbindelser men handeln har ökat markant och för många ryssar är Georgien ett populärt turistmål.
  • Hör reportage av vår Östeuropakorrespondent Johanna Melén.

– Maten här är god, människor är gästfria, det är vackert, säger Andrej Vanjurin från en stad i södra Ryssland. Han har varit i Georgien många gånger, den här gången har han tagit med sina barn för att visa dem landet.

De står på den åtta år gamla "fredsbron" som leder över floden Kura, till och från Tbilisis gamla stad. Andrej Vanjurin har ganska vaga begrepp om kriget som ägde rum för nu exakt tio år sedan.
 
– Jag minns att de sa något på tv om att det var någon slags aggression och att vi typ, försvarade.

Kriget inleddes natten mellan den 7 och 8 augusti då georgisk militär anföll huvudstaden i den georgiska utbrytarrepubliken Sydossetien. Anfallet var kulmen på en tid av ökade spänningar och militära provokationer. Sydossetien hade länge närmat sig Ryssland och många sydossetier hade skaffat sig ryska pass. Ryssland å sin sida retade sig på Georgiens uttryckliga mål att gå med i den västliga försvarsalliansen Nato.

Ryssland svarade på det georgiska anfallet med att gå in militärt i först Sydossetien, därefter Georgien. Med EU:s hjälp förhandlades en vapenvila fram och efter mindre än en vecka var kriget över. Därefter förklarade Sydossetien och den andra georgiska utbrytarrepubliken, Abchazien sin självständighet. De har bara erkänts av Ryssland och en handfull andra länder. Sedan september 2008 är den diplomatiska förbindelsen mellan Tbilisi och Moskva bruten.
 
– Vad Ryssland i praktiken håller på med är att annektera de här områdena, säger Ketevan Tsikhelashvili, minister i Georgiens regering med ansvar för försoning och medborgerlig jämlikhet.

Hon säger att det som Ryssland har ägnat sig åt på senare år till för inte alltför länge sedan hade framstått som otänkbart. 
 
– 2008 var det kriget här, 2014 var det Ukraina, sedan var det Mellanöstern och nu anklagar USA Ryssland för att ha försökt påverka det amerikanska presidentvalet.
 
Men relationen mellan Georgien och Ryssland har blivit bättre. Inte minst när det kommer till handel och ekonomi. Sedan 2013 är biltrafiken mellan länderna återupptagen, sedan 2014 flygtrafiken. Ryssland har hävt sitt importstopp GGav georgiskt vin, vatten och georgiska jordbruksprodukter. Georgien har infört visumfrihet för ryssar. Förra året besökte över en miljon ryssar landet. 
 
– Det är vårt sätt att från georgisk sida säga att vi inte vill ha någon konfrontation, säger försoningsminister Ketevan Tsikhelashvili men tillägger att Vladimir Putin, Rysslands president, inte skulle vara välkommen här. 
 
Ketevan Tsikhelashvili företräder regeringspartiet, Georgiens dröm, grundat av miljardären Bidzina Ivanisjvili. Landets opposition anklagar honom och hans parti för att i själva verket driva en Rysslandsvänlig politik och vara för veka gentemot grannlandet i norr. David Batashvili, forskare vid tankesmedjan Rondeli, håller delvis med. 

– Kanske vill de inte irritera Ryssland men den linjen är ineffektiv, säger David Batashvili.

– Rysslands mål här och i andra postsovjetiska länder är helt oförenliga med våra mål, säger han.

Som ett exempel på den Rysslandsvänliga linjen tar han när Georgiens före detta premiärminister tidigare i år sa att han var redo för en direkt dialog med abchazerna och ossetierna - något som kritiker tolkade som om regeringen ville inleda dialog med de ryskstödda regeringarna i utbrytarrepublikerna. David Batashvili hävdar också att Ryssland genom olika kanaler försöker påverka den georgiska befolkningen i en mer Rysslandsvänlig riktning. 

En bit från Fredsbron, i ett gathörn av Tbilisis gamla stad säger Alex Bezhanishvili, som själv arbetar i turistbranchen, att ryssarna är mer än välkomna här.

– Vi visar dem alla vackra platser i Georgien. De är som bröder och systrar, säger Alex.
 
– Gästfriheten är något heligt för oss, vi skulle aldrig någonsin såra en gäst.

Och därför, säger Alex, skulle han aldrig föra på tal kriget för 10 år sedan, när han pratar med en ryss. 
 
– Vi förlorade kriget. Vårt territorium är hos dem nu. Men det pratar vi aldrig med de ryska turisterna om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".