Ungersk flagga
Arkivbild. Foto: Noemi Bruzak/TT.

Asylsökande i Ungern nekas mat

8:27 min
  • I Ungern har det kommit rapporter om flera fall där asylsökande nekats mat i väntan på att deras asylskäl prövas.
  • Det är ett sätt att tvinga flyktingarna att lämna Ungern, menar Ungerska Helsingforskommittén, HHC, som dokumenterat de här fallen.
  • Hör Lydia Gall, researcher på Human Rights Watch, som är på plats i Ungern för att bevaka mänskliga rättigheter på det här området och Andrea Spehar, docent i statsvetenskap, Göteborgs universitet.

Lydia Gall, researcher på Human Rights Watch, menar att Ungern har funnit ett kryphål i lagen.

– I de här fallen ingrep Europadomstolen direkt, inom ett par timmar, och beordrade ungerska myndigheter att återuppta matdistribution till familjerna som förvägrats mat. Ungerska myndigheter har lyssnat på domstolen och har gett flyktingarna mat, säger Lydia Gall, researcher på Human Rights Watch till P1-morgon.

Andrea Spehar, docent i statsvetenskap, Göteborgs universitet, menar att Ungern inte är ett undantag, dessvärre. 

– Flyktingar behandlas på ett omänskligt sätt. Det kommer dagliga rapporter från till exempel Montenegro, Serbien, Albanien, Kroatien och Bosnien. Migranter misshandlas och förnekas sina mänskliga rättigheter på olika sätt.

– Det unika med Ungern är att landet har stiftat en ny lag som gör det brottsligt för underska medborgare att hjälpa asylsökande. 

– Flyktingarna är därmed helt i händerna på myndigheterna, säger Andrea Spehar, docent i statsvetenskap, Göteborgs universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".