Markus Lundgren
1 av 4
Jeanette Åkerström Kördel och Markus Lundgren med informationen om Astrid och det kompletterande projektet Point. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.
Diabetes typ 1
2 av 4
Projektet Astrid ska söka bland alla nyfödda i Skåne efter barn med förhöjd risk för diabetes typ 1. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.
diabetesforskare
3 av 4
Diabetesforskaren och barnläkaren Helena Elding Larsson är hoppfull om möjligheterna att förhindra att barn utvecklar diabetes. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.
diabetesforskning
4 av 4
Här, i Lunds Universitets lokaler insprängda i Skånes Universitetssjukhus i Malmö, bedrivs det diabetesforskning sedan många år, främst projektet Teddy. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.

Nytt projekt ska förebygga diabetes typ 1

"Åtta droppar blod räcker för att ge besked om förhöjd risk"
5:56 min
  • Alla nyfödda i Skåne ska de närmaste åren, om deras föräldrar godkänner, vara med i ett projekt där målet är att förebygga diabetes typ 1.
  • Hör reportage av vår reporter Odd Clausen, som har träffat Helena Elding Larsson, barnläkare och diabetesforskare.

Projektet Astrid som nu startat vänder sig till alla som ska bli föräldrar i Skåne och under resans gång ska hundratals barn med förhöjd risk lokaliseras och deras föräldrar ska få erbjudande att vara med i försöket med prevention.

Åtta droppar blod från det nyfödda barnets navelsträng räcker för att ge besked om det har förhöjd risk att drabbas av typ 1-diabetes. Om så är fallet blir föräldrarna erbjudna att delta i försöket att förebygga sjukdomen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".