Tunisien kan bli nästa land som ingår avtal för att stoppa flyktingar

6:34 min
  • Samtidigt som flyktingbåtarna kommer från Libyen till Europa pågår också en annan trafik - tunisier som tar sig illegalt ill Italien.
  • Hittills i år har ungefär 4 500 tunisier registrerats i Italien ... och nära fyra gånger så många har stoppats av den tunisiska kustbevakningen.
  • För att reglera denna migration och för att hantera afrikaner från andra länder, förhandlar EU och Tunisien just nu om någon form av avtal för att stoppa migranterna.

– Nej, vi förhandlar inte med EU om ett avtal som liknar det med Turkiet, säger mannen på utrikesministeriet här i Tunis. Ändå undrade den grävande tunisiska nättidningen Nawaat, som brukar vara välunderrättad, häromdagen om inte just det är på väg.  

Mannen på utrikesministeriet ger mig sitt visitkort, men ställer bara upp på en bandad intervju utan namn och foto på webbsidan. Vi har kommit till tunisiska UD i god tid, entrén är pampig i marmor, men korridoren på våningsplanet där hissen stannar verkar inte direkt tänkt för gäster. Det är trångt, mörkt och knäpptyst med ansikten som tittar upp när vi går förbi.
Turkiet-avtalet innebar att EU gav dels cirka 60 miljarder kronor för att Turkiet ska ta om hand flera miljoner syriska flyktingar och förstärka kustbevakningen, dels löftet om en framtida visumfrihet och dessutom att syriska flyktingar skulle bytas sinsemellan. Libyen har också fått förstärkt kustbevakning och pengar. 
 
– Tunisien och EU förhandlar om migrationen utifrån perspektivet rörlighet, förklarar mannen vidare med en yngre kvinnlig kollega bredvid,  modernt klädd med stora röda glasögon. Denna rörlighet, som han kallar det, rymmer två delar - dels att Tunisien ska ta emot sina egna landsmän, som EU-länder avvisar eller utvisar, dels att det ska bli lättare för tunisier att få visum till EU-länder. Frankrike, Tyskland, Schweiz och förstås Italien är drivande. Flera gånger understryker han att förhandlingarna bara handlar om tunisier, inte andra afrikaner eller nationaliteter. 
 
– Vi har varken pengar eller någon organisation för att ha några kontrollerade mottagningscenter för flyktingar och migranter, säger talespersonen, det vill säga det som EU-ledarna enades om på toppmötet i juni att försöka upprätta. Algeriet, Egypten, Tunisien coh Marocko har hittills avvisat idén, men medan Algeriet har olja och gas är Tunisien fattigt

Förra söndagen lyckades Belgiens statssekreterare för asyl- och migration Theo Francken reta upp tunisierna här.
I TV-kanalen RTL sa han att det inte finns något alternativ  till att Tunisien går med på att tillåta kontrollerade center för flyktingar och migranter:

Det gäller bara att komma med ett bättre erbjudande, var hans linje, ett mer genomarbetat erbjudande än det till Turkiets Erdogan, sa statssekreteraren:

Här i Tunisien togs det närmast som en föroläpmning, som om Tunisien ännu går i koloniala ledband och kan köpas, säger vissa. 
Men doktor Mongi Slim, som leder Röda Halvmånen och Tunisiens två mottagningscenter, ett för migranter och ett för flyktingar,, säger  Varför inte - Turkiet har tjänat bra på det där och med vissa begränsningar så:

Han säger att med oron i Libyen har fler kommit den vägen till Tunisien, afrikaner från söder om Sahara. Det finns också de som tar lagligt hit med flyg från till exempel Elfenbenskusten, varifrån det inte krävs visum.
Doktor Mongi Slim anser att migranter borde välkomnas. ”De tar jobb här som tunisier ratar” - en diskussion som känns igen.

I det befintliga mottagningscentret för migranter lever kring 250 personer. De har 60 dagar på sig att bestämma om de vill stanna i Tunisien och då klara sig på egen hand eller åka hem, men de jag möter har alla varit där längre.
 
De vill inte hem igen och tillståndsprocessen i Tunisien är en knagglig lång väg. Nyligen besökte Tysklands Angela Merkel Algeriet och bad algerierna liksom tunisierna att ta tillbaka sina egna medborgare och stoppa migranter i sina vatten. Förmodligen sa hon också något om belöning, ekonomiskt och handelsmässigt.

Tunisien vill ha långsiktiga lösningar, investeringar och handel och som sagt rörlighet. Om det räcker för att etablera mottagningscenter för migranter återstår att se, men pengar rakt upp och ner som Turkiet har vi inte bett om, påstår UD-mannen.