Lasse Johansson

Onsdagen den 5 oktober

med Lasse Johansson

Kd skärper profilen
Idag presenterar de borgerliga partierna sina egna ekonomiska program. Häromdagen gick de ut med gemensamma ekonomiska riktlinjer som de enats om. Det minsta partiet i den borgerliga alliansen, kristdemokraterna, har de senaste dagarna dagarna stuckit ut hakan och har redan gjort egna utspel om bensinskatt och fastighetsskatt. Varför gör partiet det och hur svårt är det för ett litet parti att hävda sig i samarbetet med de andra borgerliga partierna?
6.15 Samtal med Gert Gelotte, ledarskribent på Göteborgsposten.
kl 9 kommenterar Inger Arenander, inrikespolitisk reporter, moderaternas skuggbudget som presenteras under förmiddagen.

Foppafeber
I ett och ett halvt år har ishockeyfansen i USA och Kanada haft sorg. Konflikten mellan klubbägarna och spelarfacket ledde till att hela förra ishockey-säsongen ställdes in. Men ikväll är det premiär för NHL - National Hockey League den Nordamerikanska proffsligan. Och högst uppskruvade är förväntningarna i Philadelphia där hemma laget Flyers förväntas vinna Stanley Cup. Och den som ska fixa allt är Peter Forsberg.
06.20 rapporterar vår USA-korrespondent Thomas Nordegren om stämningen i Philadelphia inför kvällens ishockeypremiär.

Kunglig skandal i Tyskland
I Tyskland ska en konstskatt säljas på vad som kallats för ”decenniets auktion” i europa. Auktionen sker i slottet Marienburg utanför Hannover i Tyskland och det är prins Ernst August av Hannover som säljer ut delar av vad den kungliga släkten samlat på sig under flera århundraden. Men försäljningen har inte bara väckt intresse över hela världen, utan även starka känslor i den forna kungafamiljen.
06.25 Reportage av Sveriges Radios korrespondent i Tyskland Kristian Åström.

Nytt Café hjälper missbrukare
Något som saknas idag i missbrukarvården är instanser som fångar upp personer som lyckats bli drogfria, men som ännu inte fått jobb och bostad, men nu startar en caféverksamhet för missbrukare.
6.38 Samtal med Conny och Anette ”Trollet” Haraldsson som nu startar en caféverksamhet för missbrukare.

Britter lär Sverige om mångfald
Vad kan Sverige lära av Storbrittanien när det gäller integration och mångfald?
06.45 Reportage av Sveriges Radio korrespondent i London Agneta Ramberg.

Spänt i Gaza
Det har snart gått en månad sedan Israel lämnade Gaza och utrymde bosättningarna som fanns där. Nu kämpar de palestinska myndigheterna för att inte förlora kontrollen över området. I måndags stormade upprörda poliser parlamentet efter att en av deras kollegor dödats i strider med den militanta rörelsen Hamas och nu kommer varningar om att Gaza står på randen till ett inbördeskrig.
7.20 Samtal med polisintendent Henrik Stiernblad, ansvarig för ett EU-projekt som ska utveckla den palestinska polismyndigheten och Muhammed el Masri, svensk palestinier som just nu sitter fast i Gaza.

Ramadan i skolan
Nu har Ramadan, den muslimska fastemånaden, inletts. Det innebär att den troende muslimen varken äter eller dricker under dagtid. Barn behöver inte fasta, men uppmuntras att göra det när de närmar sig puberteten. Vår reporter Maria Repitsch träffar några elever som fastar på Vårby skola, i södra Stockholm. 7.39

Var Shakespear verkligen Shakespear?
Vem skrev egentligen Shakespears verk? Denna fråga har stötts och blötts i årtionden. Många anser nämligen att det är otroligt att Shakespear själv ligger bakom t.ex. ”Romeo och Julia” och ”Köpmannen i Venedig”. I en ny bok, ”The truth will out”, som kommer i slutet av månaden, lanseras en ny teori av Shakespearforskaren Brenda James och historikern William Rubenstien, nämligen att det var Shakespears släkting Sir Henry Neville som i själva verket skrev allt. En teori som författaren och kännaren Carl Göran Ekerwald inte tror på.


Korrespondnetkrönika
Av vår Asienkorrespondent Nils Horner på Bali.

Producent Marie-Jeanette Löfgren
marie-jeanette.lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".