Hatbrott mot HBTQ-personer inför valet i Brasilien

5:37 min
  • Flera hbtq-personer har de senaste veckorna blivit attackerade på öppen gata och många skyller den aggressiva stämningen på den ledande presidentkandidaten Jair Bolsonaros homofoba kommentarer under valrörelsen.
  • Men våldsspiralen tog sin början redan i våras, med det uppmärksammade mordet på lokalpolitikern Marielle Franco i Rio de Janeiro.
  • Hör reportage av vår Latinamerikakorrespondent Lotten Collin, som har träffat hennes änka.

Hör även Helena de Rezende, svenskbrasilianska och Fredrik Uggla, professor i Latinamerikakunskap vid Stockholms universitet, om valet i Brasilien på söndag.

För att komma hem till Mônica Benício får jag passera två säkerhetsgrindar med kameror och en vakthund. Sist vi sågs var i Rio de Janeiros kommunhus, på en manifestation drygt en månad efter att Monicas sambo, Marielle Franco, mördats.

– Jag väntar fortfarande varje dag på att hon ska komma tillbaka. Det är som att jag förstått mordet på lokalpolitikern Marielle, men jag har inte börjat sörja min dödade fru, sa Monica då, när vi sågs i maj.

Idag, ett halvår efter mordet, har Monica fortfarande svårt att skilja den offentliga figuren, ikonen Marielle, från kvinnan hon delade sitt liv med i 13 år.

– Marielles ansikte är fortfarande tapetserat över hela Rio. Var jag än går snubblar jag över graffitimålningar av henne. Det är fint men också ångestladdat, för jag kastas tillbaka till mordnatten om och om igen, säger Mônica Benício.

Marielle Franco var en ovanlig politiker. Lesbisk, svart, feminist, uppvuxen i favelan Maré, precis som Mônica, och känd för sin kamp mot polisvåldet – en kamp som troligen var skälet till att hon mördades.

På många sätt var Marielle den absoluta motsatsen till den ledande presidentkandidaten, exmilitären Jair Bolsonaro, som gång på gång uttalat sig homofobiskt, sexistiskt och rasistiskt, och som sagt att de poliser som inte dödar inte är bra poliser. Uttalanden som oroar Mônica Benício.

– Jag är rädd för att mordutredningen kommer stanna av ifall Bolsonaro vinner och tillsätter en ny riksåklagare, då kanske vi aldrig får veta sanningen. Hans vicepresident har sagt att han är "trött på allt tjat om Marielle". Och en politiker från Bolsonaros parti saboterade en minnesskylt vi satt upp till hennes ära och spred stolt bilden på Internet. Det gjorde ont. Men samtidigt är det ett bevis på Marielles betydelse: Att vita homofobiska män känner sig hotade av henne även efter hennes död, säger Mônica Benício.

Vattenkannan piper, vi går ut i köket och Monica fyller kaffefiltret bit för bit. Vi pratar om de senaste veckornas många rapporter om hbtq-personer som blivit attackerade på gatan, för att de hållit handen, eller visat varandra ömhet. 

Bolsonaro har själv sagt att han skulle slå ett homosexuellt par som han såg kyssas offentligt, men hävdar samtidigt att han inte bär ansvar för vad hans anhängare tar sig för. Istället har han betonat att han ju själv blev offer förr en knivattack på ett valmöte nyligen.

– Jag håller Bolsonaro ansvarig för hatbrotten. Han är inget offer. Han uppmuntrar till våld genom att inte ta avstånd från det. De av hans anhängare som hyser sexistiska, homofoba och rasistiska åsikter känner sig plötsligt sanktionerade att göra vad de vill, eftersom han leder i opinionsmätningarna, säger Monica Benício.

Samtidigt vill Monica inte ge vika för rädslan, utan tog nyligen beslut att återigen öppna upp sina sociala medier-konton som hon stängde ner efter mordet, för att skydda sig från elaka kommentarer och rykten. Det var en chock att gå från att vara anonym arkitekt till att bli en offentlig person. 

Just idag delar många en dikt som delvis handlar om Marielle, den varnar för hatet som sipprar in i varje samhällspor. Men Monica vill fokusera på hoppet. 

– I den första valomgången, då Bolsonaro fick nästan hälften av rösterna, valdes samtidigt fler svarta kvinnor än någonsin till lokalpolitiker här i Rio. De skrämdes inte av mordet på Marielle, det fick dem att kämpa vidare, säger Monica Benicio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista