Krig om posten som Angela Merkels efterträdare

6:15 min
  • Efter 18 år som partiledare för de tyska kristdemokraterna lämnar Angela Merkel den posten.
  • De gångna veckorna har en intensiv kamp pågått om vem som ska ta över CDU-rodret. Delegaterna som ska välja Merkels efterträdare på partikongressen i Hamburg imorgon, har för första gången på decennier flera kandidater att välja mellan.
  • Det handlar om ett val mellan olika politiska inriktningar och det väntas också avgöra Merkels framtid som förbundskansler i Europas mest inflytelserika land.

– Jag känner stor sympati för Annegret Kramp-Karrenbauer men jag är också nyfiken på Friedrich Merz, säger Rita Schorpp. Hon är en av drygt tvåtusen förväntansfulla åhörare vid den sista anhalten på de tre partiledarkandidaternas turné runt Tyskland. Inför partimedlemmar här i Berlin drabbar de samman för sista gången innan det avgörs vem av dem som ska efterträda Angela Merkel.

Som många andra i partiet vill Rita Schorpp att den som blir vald ska locka tillbaka så många CDU-väljare som möjligt från Alternativ för Tyskland. I den frågan sammanstrålar frustrationen i partiet. Det är en utbredd uppfattning att Merkels politik och otydliga ledarstil har banat vägen för det högerpopulistiska partiets framgångar och CDUs smärtsamma förluster i de gångna valen.

När 63-årige Friedrich Merz kastade sig in i kampen om partiledarposten och därmed återvände till politiken efter ett decennium, firades han av många som frälsare. Hans löfte att halvera stödet för AfD utlöste stort jubel.

Merz kandidatur har visat sig vara väl förberedd bakom kulisserna, med stöd av partiets grand old man, förre finansministern Wolfgang Schäuble. Det spekuleras ivrigt om hur mycket revanschlystnad som driver Merz och om han verkligen har det som krävs av en kansler.

Michael Bröcker, chefredaktör vid tidningen Rheinische Post, liknar Merz vid en godispåse med överraskningar. Han är snitsig, självsäker, spottar ur sig snärtiga formuleraingar. Han kommer med erfarenhet från näringslivet, där partiet traditionellt sett sin bas, men som inte längre betonas lika tydligt. Han är också väldigt emotionell, emellanåt kolerisk, vittnar personer i hans omgivning. Och det alla, som Bröcker har talat med, är överens om är att Merz inte står ut i samma rum som Angela Merkel mer än en minut.

Det var efter ett bittert nederlag mot Merkel, när hon petade honom från posten som gruppledare i förbundsdagen 2002, som Friedrich Merz så småningom lämnade politiken. Han återvände till sitt yrke som företagsjurist och har haft flera lukrativa styrelseuppdrag, bland annat som ordförande för den tyska grenen av världens största förmögenhetsförvaltare Black Rock. Hans snubblande svar på frågan om han är miljonär har fått särkilt mycket uppmärksamhet under partiledarkampanjen.

– Jag ligger i alla fall inte under miljonen, sa Merz och placerade sig, med sin årsinkomst på motsvarande tio miljoner kronor i den över medelklassen. Reportage om Friedrich Merz illustreras ofta med ett foto där han står bredvid ett av sina två privatplan.

Det markerar också en skarp kontrast till hans främsta rival. Annegret Kramp-Karrenbauer, kallas ofta bara för sina initialer, AKK. Jordnära, opretentiös, plikttrogen är ord som ofta används för att beskriva henne och som också understryker hennes likhet med Angela Merkel. I vissas ögon är det en tillgång men kan också vara en belastning för Kramp-Karrenbauer som är mån om att markera distans.

– Med en ny stil, nya teman och nya svar på människors frågor vill jag ta tillbaka partiet till tidigare styrka, säger hon.

Hennes djupa förankring i partiet, framgångarna som regeringschef i delstaten Saarland och sedan februari som CDU:s partisekreterare, det hoppas hon ska väga över till hennes fördel i den jämna kampen om partiledarposten.

Efter nära två decennier med Angela Merkel i ledningen står inte bara CDU utan landet inför en stor förändring. Merkel har förklarat att hon fortsätter som förbundskansler. Men om Friedrich Merz efterträder henne kan det bli väldigt kortvarigt. 

Nya tider och en återgång till gångna dagars storhet runt 40 procent, det lovar båda kandidater. Vem av dem som än blir vald vid partikongressen i Hamburg, väntas stärka partiets konservativa profil. Oavsett om det gäller inrikespolitik, EU eller globala frågor så märks inga stora ideologiska skillnader. Det är framför allt i stilen och framtoningen som Merz och Kramp-Karrenbauer skiljer sig åt.  

En tredje kandidat, 38-årige Jens Spahn hälsominister och Merkels hårdaste interna kritiker anses i praktiken uträknad men har en del supportrar i Berlin.

Dietrich Köster uppskattar att det för första gången på länge finns flera kandidater men han är tveksam till Friedrich Merz förflutna och till Annegret Kramp-Karrenbauer som en fortsättning på Merkel.

– Jens Spahn är den ende som skulle kunna ge lite nya impulser och det tycker jag är viktigt, säger han.