Hopp om fredliga val i Kongo Kinshasa

6:00 min
  • På söndag är det val i Kongo Kinshasa. Landet har aldrig haft ett fredligt maktskifte.
  • Nu hoppas många att valet ska bli en vändpunkt som inte ackompanjeras av våld och kaos.
  • Hör reportage av Ekots korrespondent Samuel Larsson.

– Vi förväntar oss oroligheter på grund av röstningsmaskinerna, säger Christine, Benedicte och Jacuelina, tre unga väljare i Kongos huvudstad Kinshasa. Och deras oro och korta analys är i stort sett i linje med de flesta bedömare inför valet om mindre än en vecka: Röstningsmaskinerna – machina á voter – är den fråga allt kretsar kring, och som skulle kunna leda till att Kongos demokratiska kris fördjupas ytterligare.

– Röstningsmaskinerna får inte användas i det här valet, säger den ledande oppositionskandidaten Martin Fayulu tvärsäkert när jag träffar honom i en förort till Kinshasa. Han har stora delar av den annars splittrade oppositionen bakom sig och räknas som en av tre kandidater som har en chans att ersätta president Joseph Kabila, som nu stiger åt sidan flera år försent.

– De är olagliga och det finns ingen plats för de maskinerna. De kommer hjälpa regimen att begå ett massivt bedrägeri, säger Martin Fayulu och uppmanar kongoleserna att blockera valet om maskinerna inte skrotas.

Valmaskinerna, eller fuskmaskinerna som Fayulu kallat dem vid flera tillfällen, dominerar debatten och med mindre än en vecka kvar till valet hotar alltså den ledande oppositionskandidaten med att med våld blockera hela valet om inte Kongos valmyndighet återgår till manuell rösthantering.

Och det är inget litet krav. Det digitala valprojektet i Kongo är en enorm apparat vars omfattning aldrig tidigare prövats - åtminstone inte i Afrika. Och det i ett land som på många håll saknar den mest grundläggande infrastrukturen, som el och farbara vägar. Kongo är tio gånger så stort som Storbritannien och just nu distribueras inte mindre än 105 000 maskiner - i form av en slags läsplatta med en liten skrivare - till 20 000 vallokaler runt om i Kongo.

Och det är inte svårt att förstå kritiken och misstron mot projektet. Många av Kongos 46 miljoner väljare är analfabeter, en stor majoritet har aldrig använt en dator. På många håll finns inte ens något el att ladda maskinen med om batteriet skulle ta slut. Och dessutom visar beräkningar att om alla som har rätt att rösta verkligen kommer och röstar så har varje person ungefär en minut på sig framför maskinen. Den snabbaste tiden experter har lyckats ta sig genom processen på är 50 sekunder...

Men varför insisterar då valmyndigheten på att använda digital teknik, trots all kritik och uppenbara logistiska utmaningar? Frågar man den kongolesiska demokratiaktivisten Gloria Senga så håller hon med Martin Fayulu: det handlar om att vinna valet.

– Bevisligen. Enda sättet för regimen att vinna valet är att kunna manipulera resultatet digitalt. Det är därför regimen har pushat valmyndigheten till detta, och det är därför regeringspartiet alltid kommer till valmyndighetens försvar när röstningsmaskinerna kritiseras, säger Gloria Senga.

Just nu ser det ut som att valet blir av - med elektroniska maskiner och med oppositionens hot om våldsamheter. Och med en president Joseph Kabila som verkar göra allt för att hans kandidat Emmanuel Ramazani Shadary ska vinna - i veckan hindrades konkurrenten Martin Fayulus valmöte i sydöstra Kongo av polis, och minst två personer dog när anhängare drabbade samman med säkerhetsstyrkor. Samtidigt finns krafter på andra sidan som vill störa: för några dagar sedan förstördes flera tusen röstningsmaskiner i en mystisk brand i Kinshasa.

Men trots att mycket nu pekar mot ett upptrappat politiskt kaos, så är spelet om Kongos val inte förlorat menar Gloria Senga.

– Nu måste vi mobilisera, säger Gloria Senga. Engagerade människor måste engagera sig i den demokratiska processen så de som vill fuska inte kan göra det, säger hon.

Ja, i skuggan av våldet från regimens sida, och hotet om kaos och våldsamheter från oppositionens sida, så finns det ändå förhoppningar om att valet ska bli ett positivt steg framåt för Kongo. Och det finns krafter som nu gör allt de kan för att rädda inte bara valets trovärdighet, utan hela Kongo från att glida ännu längre ner i politiskt kaos. Den unga demokratirörelse Gloria Senga är en del är en av krafterna, en annan är den inflytelserika katolska kyrkan, som nu mobiliserar sina gräsrötter.

– Vi kommer ha 40 000 valobservatörer - två vid varje vallokal i hela landet - för att kontrollera att allt går rätt till, säger Donatien Nshole, generalsekreterare för katolska kyrkan i Kongo Kinshasa. Joseph Kabila har nekat valobservatörer från både EU och amerikanska Carter Centre. Anledningen är EU:s sanktioner mot regimens presidentkandidat Emmanuel Ramazani Shadary, på grund av hans roll som inrikesminister i det dödliga våld som mött oppositionella demonstrationer i Kongo under flera år. Relationen mellan EU och Kongo är minst sagt frostig.

Katolska kyrkan har också, tillsammans med flera andra civilsamhällesorganisationer försökt förhandla fram en kompromiss vad gäller röstningsmaskinerna. Att de används för att identifiera väljare, men att själva röstningen sker med valsedel i en valurna. Ännu så länge har man inte fått gehör för sin idé, men med en massiv alternativ valobservationsstyrka hoppas katolska kyrkan åtminstone kunna bidra med att ge legitimitet åt valresultatet.

– Det är en tjänst åt valkommissionen. Vi kommer hämta in resultatet från alla vallokaler och göra en egen sammanräkning. Och i bästa fall kan vi bekräfta valmyndighetens resultat, säger Donatien Nshole. Och vad som om vi har olika bild av resultatet, ja det får folket avgöra, säger han.

– Om en majoritet av befolkningen inte godtar resultatet, ja då kommer det explodera. Och vi är rädda för att det blir så, säger Donatien Nshole på katolska kyrkan i Kongo Kinshasa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista