Språktest för medborgarskap

4:29 min
  • Ett nytt språktest för medborgarskap ska införas - det är en av punkterna i överenskommelsen mellan regeringen och Liberalerna och Centern.
  • Men exakt hur testet kommer att se ut i praktiken är det ingen som vet.
  • Hör reportage av Radio Swedens reportrar Peter Al Fakir och Amr Bitar.

På ABF:s SFI-skola vid Svingeln i Göteborg studerar många nyanlända. En av dem är 45-åriga Abdullah Ali som kommer från Syrien och precis börjat att studera.

– Jag är emot ett språktest eftersom det kommer att drabba många som inte kommer kunna få medborgarskap. Min pappa till exempel och alla andra som aldrig har gått i skola, säger Abdullah Ali. 
 
Han är en av de nyanlända som kommer att påverkas av förslagen i vad som brukar kallas för Januariavtalet, en överenskommelse mellan Centern, Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Den kanske mest kontroversiella delen gällande integrationen rör ett språktestet för medborgarskap. 

Det här är en fråga som framförallt Liberalerna har drivit - och det ända sedan 2002 då dåvarande partiledaren Lars Leijonborg lade fram förslaget. 

Gulan Avci är riksdagsledamot för Liberalerna och deras integrationspolitiska talesperson. Hon säger att ett språktest skulle höja statusen för det svenska medborgarskapet, men hur det skulle se ut, eller vad som ska ingå, det vet inte hon eller partiet. 

– Vi vet att språk är makt och kan man inte språket i det land man bor i så är det svårt att klara sig, både utifrån ett arbetsmarknadsperspektiv men också social tillvaro, säger Gulan Avci. 

Vem tycker ni ska hålla i testet?

– Det är en sån fråga som en utredning får titta på. Det vore förmätet av mig att gå in och säga att så här ska det se ut.

– Om ni inte vet ramarna för ett språktest eller hur det ska se ut, varför ens bestämma om ett språktest?

– Jag tycker generellt att vi måste lyfta fram svenska språkets betydelse för integrationspolitiken, säger Gulan Avci.
 
Men språktestet får kritik från forskarhåll: 

– Jag tycker det är illa genomtänkt och underbyggt. Det finns ingenting i sig som säger att ett språktest leder till ett mer inkluderande samhälle vilket bland annat var det som stod i det här förslaget, säger Maria Rydell som är andraspråksforskare vid Stockholms universitet.

– En annan anledning är också att det inte går att ringa in exakt vilka språkkunskaper som behövs för att kunna verka som medborgare.

Hon berättar att flera länder i Europa har liknande språktest, bland andra Finland och Danmark. Men vad man testar och kräver i språk- och samhällskunskaper varierar. Hur svårt testet är brukar reflektera hur restriktiv landet är med invandring, säger hon.

– Vi är överens med alla som tycker att språkkunskaper är viktiga, men det vi vill lyfta fram är att det som man behöver jobba med är att stärka SFI-utbildningen. Det är inte ett språktest i sig som kommer att lösa en mängd samhällsproblem som man tycker finns. Det verkar snarare handla om något annat, att man vill visa att man ställer krav på en viss grupp i samhället, säger Maria Rydell.
 
Integrationsförslagen i Januariavtalet innehåller flera punkter för nyanlända. Etableringstiden ska kortas och SFI-undervisning ska vara obligatorisk från dag ett i Sverige. En språkplikt kommer också att införas för de som får försörjningsstöd, även föräldralediga.

Gulan Avci hoppas att språktestet kommer på plats inom mandatperioden. Hon öppnar också för en rad undantag från reglerna. 
 
– Självklart måste det finnas undantag, till exempel människor med funktionsnedsättning, folk som är äldre eller är analfabeter, säger Gulan Avci. 
 
På ABF:s sfi-skola Svingeln i Göteborg pluggar Maysson Alsalek. Hon är försiktigt positivt till ett språktest, säger hon, men tycker att åldersgränsen borde sättas till 45 år.

 – Jag tycker att man ska kunna landets språk för att bli medborgare men kanske för dom som är lite yngre, säger Maysoon Alsalek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista