Stort behov av arbetskraft på Malta

6:01 min
  • På Malta har ekonomin vuxit kraftigt de senaste åren och det finns ett stort behov av arbetskraft.
  • Samtidigt har Malta stängt sina hamnar för båtar med flyktingar och migranter, men de som ändå lyckas ta sig dit har goda chanser att få jobb.
  • Lyssna på reportage av vår migrationskorrespondent Alice Petrén.

Pieter är vakt vid grinden in till Maltas universitet och har kommit för att tjäna pengar i två år och pröva sig fram. Han är en av många lagliga ekonomiska migranter här. De är många visar det sig.

De tre männen i vaktkuren är alla serber. Pieter, Boban och Milosz. De står i uniformer, så jag får inte ta foton. Boban förklarar att nästan halva lönen går till hyra, cirka 6 000 kronor, så de tjänar kanske 14 000 i månaden, långt mer än hemma i Serbien.

– Vi delar bostad, berättar de. Hyror och fastighetspriser har hastigt stigit på Malta med alla som flyttar hit i och med den ekonomiska boomen, och även som en följd av att ryska miljardärer, kineser, saudier och andra stenrika icke-européer köper sig ett Maltapass och då också måste sätta pengar i en bostad - även om aldrig bor på Malta.

– Det är ironiskt att se att landet välkomnar alla som har miljontals kronor på banken men håller borta människor som behöver skydd för att överleva, asyl, säger chefredaktören på Times of Malta, Herman Grech. Han var med år 2001 när den första båten med flyktingar kom, säger han, och upplevde då en utbredd sympati bland malteser för de nyanlända, men den sympatin har förvandlats till likgiltighet och nu närmast rädsla och rasism, hävdar han.

Men arbetskraftsinvandringen är stor.

– Ja, det är ironiskt, anser Herman Grech. Skandinaver, bulgarer, serber - rader av utlänningar flyttar hit. Själv har jag inga problem med det, men jag vet att många andra malteser är mycket oroade över denna massiva inströmning av människor, förklarar chefredaktören.

Malta är till ytan en fjärdedel av Öland och redan ett av världens mest tättbefolkade länder. Alla malteser känner till svenskarna som jobbar för höga löner i spel- och vadslagningsbranschen. Sammantaget förändras Malta alltför snabbt för att malteserna ska samtycka, tror Herman Grech.

19-åriga Nada från Litauen fick jobb närmast på stående fot på en juicebar och fick jobbintervju överallt dit hon sökte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista