Ett rosa papper med texten säg ja till organdonation och en bild på ett mänskligt hjärta
Många anmälda sig till Socialstyrelsen att de vill donera sina organ efter sin död, men få kan tänka sig donera hela sin kropp. Foto: Dzenet Alisehovic/Sveriges Radio

Få donerar kroppen för medicinsk forskning

6:09 min
  • När SVT:s humorprogram Svenska Nyheter nyligen tog upp
    att så få svenskar har anmält att dom vill donera sina organ,
    blev det rusning till socialstyrelsens register.
  • Men vem kan tänka sig att donera HELA sin kropp? Läkare varnar för att bristen på kroppar är växande problem i Sverige i takt med att
    universiteten utbildar allt fler läkare och tandläkare.

Gustav Andersson är biträdande universitetslektor i anatomi vid Umeå universitet.

Det behövs fler helkroppsdonationer,
varför är det så viktigt att ha tillgång till
hela kroppar i läkar- och specialistutbildningar?

– Dels på grundnivå, när vi utbildar våra läkare och blivande tandläkare, är det viktigt att man får en förståelse för kroppens anatomi. Mycket kan man lära sig i böcker och dataprogram, men det är många värden som finns i helkroppen, förhållandet i strukturerna, respekten för en annan människas kropp som inte går att ersätta.

– Kirurgisk träning går i princip inte att göra i Sverige idag på grund av bristande tillgång på donerade kroppar. Det skulle vara väldigt bra för våra blivande specialister att kunna genomföra sina kirurgiska träningsmoment på kroppar innan man gör det på en levande patient.

Du talar om respekten för kroppen, vad menar du med det?

– Det här momentet kommer ganska tidigt på grundutbildningen, ofta termin två eller tre, och det är för många studenter ofta första kontakten med en död människa. Man får fundera och reflektera kring sina egna tankar och farhågor kring detta. Jag brukar rekommendera studenten att se detta som sin första patient för att lära sig att hantera en kropp och hur man förhåller sig och rör sig i rummet.  Det är en viktig del i den professionella utvecklingen för våra blivande kollegor.

Hör vidare i intervjun hur en begravning av en donerad kropp går till och vad anhöriga brukar reagera på.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista