Världsbankens första kvinnliga chef: "Jag har alltid fått jobba mer än männen"

6:19 min
  • Frågorna handlade om framsteg och bakslag för den ekonomiska jämställdheten runt om i världen.
  • Hon menar att världsekonomin har förlorat stort på att kvinnor har sämre ekonomiska rättigheter än män.

– I genomsnitt har världens kvinnor bara 75% av mäns ekonomiska rättigheter och i Nordafrika och i Mellanöstern är siffran mindre än hälften, säger Kristalina Georgieva.

Rapporten har undersökt olika faser av yrkeslivet och i vilken utsträckning män och kvinnor har samma tillgång till arbetsmarknaden, kan styra över sina ekonomiska tillgångar men också om länderna lagstiftat mot sexuella trakasserier och annat som kan utgöra hinder för kvinnor i yrkeslivet. Och på många håll går det tydligt framåt.
 
– I flera afrikanska länder har kvinnors rättigheter stärkts – och det är helt avgörande för om vi ska vinna kampen mot den extrema fattigdomen, säger Kristalina Georgieva.

Kopplingen mellan jämställdhet och ekonomiskt välstånd är tydlig menar hon och pekar på att kvinnors talang och arbetskraft bokstavligt talat berikar länder och att rika länder också generellt satsar mer på jämställdhet. Ett delvis undantag är USA som hamnar långt ned på Världsbankens index, efter länder som Zimbambwe och Moldavien.
 
– USA hamnar lågt i vår rankning eftersom man inte har någon lagstiftning om föräldraförsäkring, säger Kristalina Georgieva som välkomnar att president Trump faktiskt tog upp frågan i sitt årliga State of the Uniontal tidigare i år.
 
Lagstiftad föräldraförsäkring skulle göra USA mer produktivt och det vore konstigt om ett pragmatiskt land som USA som också gärna vill ligga bra till ekonomiskt inte tog tag i det här snart säger världsbankschefen Georgieva, som också passar på att hylla Sverige som ett föredöme på området. 

– Sverige är en god kraft som betytt mycket. Vi har nyligen antagit en ny policy här på världsbanken som utgår från den svenska och skandinaviska modellen säger Kristalina Georgieva.

Som ett av sex länder får Sverige full poäng på Världsbankens jämställdhetsskala, men det betyder inte hundraprocenting jämställdhet.
 
– Även om lagen säger att män och kvinnor ska ha lika lön för lika arbete så tjänar svenska kvinnor fortfarande bara 95 procent av männens löner så till och med Sverige har en bit kvar, säger Kristalina Georgieva.

Hon ser Metoorörelsen som en intressant kraft som förmodligen kommer hålla liv i debatten om sexuella trakasserier på arbetsmarknadena runt om i världen. 
 
– Rapporten visar att det skett stora framsteg i lagstiftningen på många håll i världen under de senaste tio åren och nu ger Metoorörelsen och debatten på sociala medier vind i seglen åt en utveckling som redan satts i rörelse säger Kristalina Georgieva.

Som tillförordnad chef på världsbanken är hon historisk eftersom hon är första kvinnan någonsin på posten. I sin tidigare roll som vd för banken satte hon upp målet att hälften av cheferna skulle vara kvinnor senast 2020, ett mål som redan uppnåtts.

Ändå ser hon brister också inom den egna organisationen.
 
– När jag pratar med unga kollegor här på Världsbanken så märker jag att en hel del stått stilla sen jag var i deras ålder, kvinnorna tjänar exempelvis fortfarande mindre än männen, säger Kristalina Georgieva.

Och hon ser sig själv som ett exempel på att kvinnor ofta måste arbeta hårdare än männen för att få samma chanser.
 
– Jag har alltid fått jobba mer och längre dagar än männen för att behandlas likvärdigt, det hoppas jag min dotter och dotterdotter kommer slippa, säger Världsbankschefen Kristalina Georgieva.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista