Jörgen Huitfeldt

Måndag 24 oktober

med Jörgen Huitfeldt

Wilma lämnar Mexiko
Under helgen har Yucatanhalvön i Mexiko drabbats av orkanen Wilma. Nu är den svenska ambassadören Eva Polano där, för att hjälpa drabbade svenskar.

Syrien och FN
FN:s säkerhetsråd ska på tisdag diskutera den rapport som slår fast att Syrien var inblandat i mordet på Libanons förre premiärminister Rafik Hariri. Syrien har under söndagen helt tagit avstånd från rapporten. Anders Strindberg är statsvetare och tidigare bosatt i Syrien, och mycket kritisk till FN-rapporten.

Paris måndag morgon
Dagens korrespondentkrönika kommer från SR:s Frankrike-korrespondent Alice Petrén.

Migrationsdomstolar ersätter utlänningsnämnden
I vår ersätts den så kritiserade utlänningsnämnden av migrationsdomstolar. P1-morgons Maria Hansson åkte till platsen för en av de blivande domstolarna - och fann en byggarbetsplats. Dessutom intervjuas Merit Wager, Medborgarnas flyktingombudsman, som var en av de första att ifrågasätta utlänningsnämnden.

Överdrivs hotet av fågelinfluensan?
Senaste veckan har mediarappotreringen kring fågelinfluensen varit intensiv, trots att experterna menar att risken att bli smittad i Sverige i princip är obefintlig. Samtal med läkaren Göran Sjönell och Svante Werger, från Krisberedskapsmyndigheten.

Ny polsk president
Under söndagen hålls andra omgången av det polska presidentvalet, och på måndag morgon kommer det stå klart vem som är vinnare. Kjell Albin Abrahamsson, SR:s korrespondent i Polen, tecknar porträtt på vinnaren.

Illegala adoptioner
I Frankrike har flera fall av illegala adoptioner upptäckts av polisen. Barnen som sålts av en liga med kopplingar till Bulgarien, men det finns också fall med barn från Bulgarien. Nu ska Europarådet utreda misstankarna.

3G utbyggnaden
Under måndagsmorgonen gav Post- och telestyrelsen besked om hur det ska bli med utbyggnaden av det nya mobiltelefoninätet. Håkan Ogelid från Computer Sweden, analyserar beslutet.

producent: Magnus Westberg
magnus.westberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".