Antalet sprängningar har ökat: "Man måste hela tiden skicka budskap till varandra"

8:33 min
  • Antalet sprängningar runt om i landet har ökat.
  • Första kvartalet i år har 48 sprängningar inträffat och det är elva fler än samma period ifjol.
  • Hör polisen och forskaren Amir Rostami och Maher Turkie från organisationen No2Crimes.

Elva fler sprängningar runt om i landet har inträffat i år jämfört med samma period förra året. Senast natten till måndag skadades en 12-årig flicka när hennes sovrumsfönster splittrades av en kraftig explosion i Malmö.

Maher Turkie jobbar för organisationen No2Crimes och föreläser för att hindra att unga hamnar i kriminalitet.

– Det är chockerande det som sker. De unga killarna som går så pass långt att orsaka en explosion tänker inte på hur det kan drabba andra, utan försöker behålla respekten på gatan. Det kan vara en hämndaktion eller försök att skrämma den andra. Tyvärr drabbas även oskyldiga, säger Maher i P1-morgon.

Amir Rostami är polis i Stockholm och forskar om organiserad brottslighet.

– Man tar död på sin egen empati och hänsyn till andra. Pågår det konflikt i gängmiljön gäller det att komma åt varandra och visa att man besitter större våldskapital än den andra.

– Man måste komma ihåg att det är genom konflikter gängen växer. När vi har individer som har kommit så pass långt i sin kriminella karriär att de kan skjuta på öppen gata, kasta handgranater, mörda varandra och spränga bort andra, även oskyldiga, då måste vi spärra in dem. Man måste bryta ner gängen. Det är en grundpremiss för att kunna jobba förebyggande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista