Seglade jorden runt ensam utan stopp

7:43 min
  • Han seglade jorden runt helt ensam utan att göra ett enda stopp.
  • På över 200 dagar satte han aldrig sin fot på land och träffade inte en enda annan människa.
  • Vår reporter Victor Jensen har träffat Anders Eriksson från Ljungskile som blivit historisk som förste svensk att klara av bedriften att segla jorden runt utan stopp.

Anders Eriksson har tidigare seglat jorden runt med stopp, men hade en dröm att göra det utan stopp.

– Det är en dröm jag har haft i hela mitt vuxna liv. Det är den ultimata utmaning för en seglare att segla ensam runt hela jorden utan att stoppa. Den här seglingen gjordes första gången 1968, säger han till P1 Morgon.

Seglingen jorden runt började på Las Palmas i oktober i fjol, sedan seglade han ner förbi Sydafrika och sedan söder om Australien och Nya Zeeland. Därefter förbi Kap Horn i Chile och hemåt igen. Han säger att båten ofta kan segla sig själv och att han därför får tid att reflektera över livet.

– Man hinner reflektera ganska mycket under 7,5 månad till sjöss ensam. Jag läser ganska mycket, men sedan kan man sitta och titta ut på albatrosserna som seglar runt bredvid mig och tänka på allt mellan himmel och jord. Man har tid att tänka till punkt, säger han och fortsätter:

– Tid är ju en lyxvara för de flesta människor i land idag. Men det är någonting man har och kan slösa med där ute själv. Resans stora behållning är att ha tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista