Tjeckiens smutsiga energiexport

5:45 min
  • Tjeckien är världens sjätte största energiexportör.
  • Det är främst kolkraft som exporteras, bland annat till Tyskland.
  • Hör reportage från vår utsända Maria Persson Löfgren.

– Jag startade med energikampanj efter Sammetsrevolutionen och när jag ser verkligheten idag efter 30 år är det samma bild, som då, det enda som ändrats är att vi exporterar mycket mer elektricitet mot förr, Tjeckien är sjätte eller sjunde största exportören i hela världen och detta från ett land som själv har så få egna energiresurser, konstaterar Jan Pinos.

Det är kolkraft och lite kärnkraft och en stor del av kolkraften är smutsig.
Inom EU är Tjeckien tredje största energiexportör och elen från de tjeckiska kolkraftverken går till grannländer, som själva säger sig vilja ställa om till förnyelsebar energi och inte vara beroende av smutsig kolkraft. Ett hyckleri, som Jan Pinos fnyser åt.

Han har arbetat i de största miljöorganisationerna i Tjeckien de senaste 30 åren, som Greenpeace och Regnbågsrörelsen, som är en del av internationella Jordens vänner.

Men i våras hoppade han av som talesperson, eftersom han tycker att miljöorganisationerna har varit för veka gentemot politikerna.

– Politikerna ignorerar oss, så varför ska vi vara vänliga mot dem, undrar han. Trots att miljörörelsen är välinformerad och kunnig, struntar politikerna här i oss. De har ingen miljöambition alls, hävdar Pinos.

Det gäller såväl premiärminister som president, som Pinos kallar för teknokrater, men inte heller miljöministern agerar för miljön.

– Han är mycket svag jämfört med industrin, han var förr direktör på en kemifabrik och vill ha bra relationer både med industrin och fackförbunden. De är mycket starka inom energisektorn. De motsätter sig en klimatagenda och miljöministern vågar inte gå emot dem, säger Pinos.

Han har själv arbetat i ett naturvårdsområde och konkret sett miljöförstöringen av skogen och hur storskaligt jordbruk gett stora erosionsskador. Men eftersom premiärministern Andrej Babis själv äger ett av de största jordbruksbolagen Agrofer finns ingen mån för förändring där heller:

– De stora jordbruksbolagen har stora vinster, de får mer pengar än de små jordbruken, eftersom Babis själv påverkade EU att inte ha några sådana begränsningar för storjordbruk att få EU medel, fortsätter Pinos. Markarealerna är också tio gånger större i genomsnitt för jordbruken i Tjeckien än EU genomsnittet.

Inne i en av matbutikerna i Prag blir premiärministerns stora ägande tydligt med hjälp av en populär mobilapp. Med den kan du läsa av barkoden på smöret, mjölken eller korvpaketet. Om det tillhör Andrej Babis företag kommer en röd tecknad Babis i rutan och om det inte är det blir det en grön gubbe - Bez Andrej - utan Andrej.

Martin Vytrlík skapade appen för tre år sedan, som ett sätt att visa hur premiärministern sitter på två stolar.

När jag förstod att Andrej Babis har en enorm intressekonflikt visste jag inte hur många produkter som kom från hans företag, men appen ger svaret.

Martin Vytrlík får fortfarande många reaktioner på sin app, särskilt många från dem som vill undvika premiärministerns produkter av politiska eller miljöskäl. De anser inte att hans jordbruksföretag bryr sig om miljön alls när de producerar.

– Marknaden för miljövänligt producerad mat växer inte alls här, säger Jan Pinos. Gröna jordbruk har svårt att konkurrera, deras priser är för höga för att vanliga konsumenter ska ha råd. Men sen finns inte heller någon politisk vilja att stötta dem.

Pinos var själv en av aktivisterna bakom Sammetsrevolutionen 1989, då som student i Brno. Han hade stora förhoppningar då och lite av det hoppet har kommit tillbaka igen, sen protesterna i våras. Jan gick med i rörelsen och är den ende miljöaktivisten bland organisatörerna.

– Jag är den ende miljöaktivisten i ledargruppen, jag hoppas kombinera det. Det finns många unga miljövänner, som också deltagit som volontärer. Men problemet är också att miljöfrågan inte fått tillräckligt stöd ens bland intellektuella inom proteströrelsen, fortsätter han. Hans stora hopp är en gretaeffekt:

– Gretaeffekten finns, det finns en underbar klimatrörelse här, studenter som deltar i fredagsprotesterna. Jag är mycket imponerad av vad Greta gjorde som ensam ung kvinna och jag har talat med de som strejkar här och de är både kunniga och vet hur de ska organisera sig. De utgör hoppet om en förändring också här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista