Unikt försök att odla humlor i Linköping

6:18 min
  • Humlorna ska användas för pollinering av bland annat tomater i växthus och fruktträd i fruktodlingar.
  • Försöket har fått stöd från EU och tanken är att det om ett par år ska finnas humlebon till försäljning för flera olika kommersiella odlingar.
  • Vår reporter Johan Gustafsson åkte på besök till industriområdet Tornby i Linköping där försöket pågår.

Humleodlaren Elisabeth Weidel visar vägen till det lilla rum där odlingen av humlorna pågår. Rummet är nästan helt mörkt och lyses endast upp av rödfärgade lysrör. I handen har jag fått en liten röd lampa för att kunna orientera mig. Vitt ljus skulle göra humlorna stressade.

På hyllorna i rummet står ett 50-tal humlebon i trä och glas. De största stora som skokartonger med ungefär 150 humlor och de minsta som ett margarinpaket med bara en drottning som precis börjat bygga sitt bo. I våras fångades totalt 70 drottningar i Gästrikland, Dalarna, Sörmland och Östergötland av den mörka jordhumlan, på latin kallad bombus terrestris. Dessa drottningar utgjorde starten för humleodlingen.

Företaget satte igång sin verksamhet i februari efter att man fått EU-stöd genom Jordbruksverket. Tanken är att få fram humlebon med humlor som ska användas för pollinering i växthus där det odlas tomater och till frukt och bärodlingar. Projektet kan få som mest drygt 3,5 miljoner kronor i stöd fram till början av 2021 då det avslutas. Pengarna var en förutsättning för att kunna dra igång, berättar Elisabeth Weidel som är den som leder projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista