Lasse Johansson

Torsdag 22 december

med Lasse Johansson

Svensk sexturism i Estland
I Estland funderar regeringen nu på att förbjuda sexköp på samma vis som Sverige gjorde 1999. Sexköparna i Estland består till stor del av turister från bland annat Sverige. Finland ska följa Sveriges exempel att införa en sexköpslag, då är Kadi Viik, som jobbar med jämställdhetsfrågor på det estniska socialdepartemente rädd för att problemet kommer att växa än mer.

Vi som finns - chattforum till stöd för överlevande
Det bästa stödet för dem som drabbades av tsunamikatastrofen har varit det som de drabbade har kunnat ge varandra, tycker många drabbade. Det var därför Maria Ekdahl och Bob Stigsson tidigt under året startade ett chattforum på internet. ”Vi som finns” heter det och är till för dem som överlevde, men förlorade anhöriga.

Transsexuella har sämre hälsa
Idag kommer Folkhälsoinstitutet med en rapport om hur människor inom gruppen homo-, bi-, och transsexuella mår. Överlag har de sämre hälsa än andra. Ett av problemen för transpersoner, och i synnerhet transsexuella, är att de har svårt att använda sig av den vanliga allmänsjukvården.
Vår reporter Thella Jonsson har träffat Martin som påbörjade sitt könsbyte för några månader sedan. Medverkande: Lukas Romson, HBT-aktivist inom socialdemokraterna.

Hur mycket ska vi skydda våra barn?
Curlingdebatten är tillbaka igen. I tidningen Expressen igår manade en ledarskribent småbarnsföräldrar att ta av battingarnas skridskohjälmar, de förstör barnes kroppsuppfattning, det hör till att blöda lite och få plåster och det ger självförtroende, stod att läsa. Debatt: Malin Alfvén, barn- och föräldrapsykolog och David Eberhard, överläkare i psykiatri.

Hamas kan bli största parti
Den terrorstämplade organisationen Hamas kan bli det största partiet i parlamentsvalet nästa månad. Detta har fått både Israel och EU att reagera och agera. EU hotar med att dra in biståndet om Hamas kommer till makten och Israel tänker inte låta alla palestinier få rösta - något som kan stoppa hela valet. Medverkande: Magnus Norell, forskare.

Nya skandaler inom Migrationsverket
Efter ännu fler uppdagade skandaler inom Migrationsverket ställer vi nu frågan till verkets nya etiska råd om hur de kommer att agera mot detta.

Årets julklappar jorden runt
Hör rapporterna från våra utrikeskorrespondenter om vad som blir årets julklapp i deras respektive länder: USA, Kina, Chile, Ryssland.

Producent: Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".