Lars Mogensen

Onsdag 28 december

med Lars Mogensen

Fritt fram för GMO-foder
Efter årsskiftet kommer det att vara fritt fram att ge våra grisar genmodifierat foder. Den 1 januari ändrar bondeägda Swedish Meats sin policy och ger grisproducenterna klartecken att ge grisarna foder som innehåller genmodifierad soja. Samtal med Peter Sylwan, vetenskapsjournalist och debatt mellan Lennart Dahléus, Greenpeace och Lars Hultström, Svenska grisproducenter.

Korrespondentkrönika
Krönikan är idag signerad Nils Horner.

Stödjare hjälper syskon
När ett barn blir sjukt i cancer förändras tillvaron fullständigt. Inte bara för barnet självt utan också för bla syskonen. På Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg har man därför sedan ett par år en syskonstödjare, en person som finns just för syskonen till de sjuka barnen. Reportage av Annika H Eriksson och samtal med Jessica Karlsson, förälder.

Kaos i New Orleans
I morgon är det fyra månader sedan orkanen Katrina härjade över södra USA och orsakade stor förödelse i New Orleans och städerna däromkring, och nu visar det sig att det fortfarande finns stora problem med återuppbyggnaden av staden. Samtal med Sveriges Radios korrespondent Sara Stenholm.

Oväntad konstgåva till museum
Den franska kuststaden Le havre är inte känd för vare sig pittoreskhet eller kultur, utan snarare kärnavfallstransporter. Men nu har stadens konstmuseum fått sig ett rejält lyft. Den 70-åriga parisiskan Helene Senn-Fouldes har skänkt hela sin konstsamling med verk av bland andra Monet och Matisse till konstmuseet i Le Havre. Reportage av Alice Petrén.

I spåren av Gudrun
Julgäst i P1-morgon idag är Sixten Svensson som startade elupproret efter stormen Gudruns härjningar.

Gasattack som affärsmetod
I måndags utsattes en varhuskedja i ryska Sankt Petersburg för en gasattack. Över 70 personer insjuknade och ett 60-tal fördes till sjukhus. En konkurrent till varuhuskedjan misstänks nu liggar bakom dådet. Elin Jönsson, journalist och bosatt i Ryssland, berättar mer om sådana här smutsiga affärsmetoder.

Israeliska attacker
Vår mellanösternkorrespondent Christer Fridén rapporterar direkt från Jerusalem om nattens och morgonens israeliska attacker mot palestinska mål i både Gaza och Libanon. 

Producent: Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".