Lars Mogensen

Fredag 30 december

med Lars Mogensen

Knallstopp utan effekt
Det råder förbud mot att sälja och hantera smällare men trots det kan man räkna med sedvanligt pangande på lördagkväll. Reportage och diskussion mellan Räddningsverket och Kennelklubben.

Prisbelönt förnyare intervjuas
En som verkligen förnyat debatten kring invandring, integration och diskriminering är Zanyar Adami - den tilltänkte ingenjören som blev journalist, invandrarkillen som femåring kom ensam till Sverige medan hans vänsterkämpar till föräldrar stred mot ayatollornas soldater i den kurdiska delen av Iran.

Nyårsmaten
Stjärnkocken Leif Mannerström i Göteborg lagar till sin favorit från havet.

Småkakorna ser dig
Den som surfat in på den amerikanska underrättelsetjänstens, NSA, webbplats har fått en typ av cookie planterad på sin dator. Cookien registrerar allt datoranvändaren har för sig har en livslängd fram till 2035. Samtal med Per Hellqvist på antivirusföretaget Symantec.

Washington, fredag
Dagens krönika levereras av Thomas Nordegren i Washington.

Ordförande utan agenda
Efter ett händelserikt EU-år tar på söndag Österrike över som unionens ordförandeland. Österrike var det land som var mest emot att Turkiet skulle få börja förhandla om medlemskap och de planerar inte att driva på förhandlingarna som ordförande. De tänker heller inte driva frågan om hur man ska hantera den havererade konstitutionen. Det talas redan om ett mellanår för EU. Samtal med Herman Melzer, EU-reporter.

Årets nyord
Tjock-tv, glaskulefolket och gala in - det är några av de nya ord som fick fäste under 2005 och som nu hamnar i Svenska språknämndens nyordlista. Birgitta Lindgren, som leder nyordsarbetet i Svenska språknämnden, berättar om varför just de här orden fick vara med.

I 2006-kristallen
Vad kommer vara de största händelserna nästa år? Och vad skulle man helst vilja slippa? Debattören Malin Siwe, artisten Nabila Abdul Fattah och ekonomen Stefan de Vylder spekulerar.

Producent: Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".