Pia Fridén

Tisdag den 10 januari

med Pia Fridén

Vietnam har fågelinfluensan ”under kontroll”
Fågelinfluensan sprider sig i Turkiet. 14 fall har konstaterats och nu ökar rädslan - både för att viruset ska sprida sig vidare till andra länder och att det dessutom ska mutera och smitta människor emellan. Samtidigt meddelar Vietnam - det land som drabbats hårdast av fågelinfluensan - att de nu har fågelinfluensan under kontroll.  Kl 6.15 berättar Sveriges Ambassadör i Vietnam, Anna Lindstedt, hur landet har bekämpat fågelviruset.

Och om det svårast drabbade landet Vietnam hävdar att de har smittan under kontroll - vilket fog finns då för rädslan här i Europa? Smittskyddsexperten Annika Linde gästar P1-morgon kl 07.39.

”Alexandra” inför rätta
Igår lade åklagaren fram sin bevisning mot den den 30-årige man som genom att utge sig för att vara kvinna och kalla sig Alexandra har kunnat komma i kontakt med och utnyttja ett stort antal unga flickor - de yngsta i 12-årsåldern. Rättegången handlar om 60 fall, men mannen har själv sagt att han varit i kontakt med omkring 1000 unga tjejer. Kl 06.38 - hör åklagaren Ulrika Rogland ge sin syn på vad som har drivit 30-åringen och hur han har lyckats lura så många unga flickor.

Kl 7.21 talar vi med Rädda Barnens Per Erik Åström och psykologen Eva Rusz om hur män som söker kontakt med minderåriga på nätet agerar och vad som utmärker personer med exceptionell förmåga att dupera omgivningen.

De gamla får ökat inflytande över hemtjänsten
Som första kommun i landet genomför just nu Falun en stor förändring inom hemtjänsten. Den innebär att brukarna - alltså dom gamla som får hjälp - får större inflytande. Istället för det traditonella hemtjänstsystemet där kommunen ger brukaren rätt till en viss hjälp får man nu tillgång till ett visst antal timmar. Och vad hemtjänsten ska göra under dom timmarna - det bestämmer de gamla själva tillsammans med den hemtjänstpersonal som kommer just den dagen. Möt 92-årige falubon Börje Bergsman. Han får hemtjänst två timmar i veckan och en del av den tiden vill han alltid använda till att dricka kaffe. Hör också sociologen Eva Wikström, som arbetar med äldrefrågor i Kronobergs och Kalmar län och som utvärderat försöket med den nya hemtjänsten.

Varför fridlystes Storsjöodjuret?
Hör vår Londonkorrespondent berätta den otroliga historien om hur diplomatiska kontakter på hög nivå mellan London och Stockholm så småningom ledde till att Storsjöodjuret - precis som sin skotska motsvarighet i Loch Ness - blev fridlyst.

Musikal om mordet på Fadime sätts upp i Finland
Snart har fyra år gått sedan mordet på Fadime. Kan ni tänka er den historien som musikal? Dessutom en musikal fylld med humor och satir? I Finland har det faktiskt blivit verklighet. Sedan i höstas gör stadsteatern i Lahtis (tio mil norr om Helsingfors) succé med musikalen Leyla & Daniel, skriven av de två finländarna Petri Kaivanto och Pasi Toivanen. Och förlagan är just mordet på Fadime i Sverige. Vår nordenkorrespondent Bengt Lindroth for till Lahtis och såg den uppmärksammade föreställningen...

Biljetter till fotbolls-VM börjar säljas
Klockan nio idag börjar Svenska fotbollförbundet att sälja sin kvot av biljetterna till fotbolls-VM i Tyskland i juni. Försäljningen pågår fram till den 24 januari. Lena Danielsen, biljettchef på Svenska fotbollförbundet, berättar att biljetterna endast kan bokas på internet och att de som anmäler sig kommer att få delta i en utlottning av biljetter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".