Lasse Johansson

Onsdag 11 januari

med Lasse Johansson

Lång väntan på rättegång
I åtta år har de varit misstänkta. De blev frikända i två instanser och har hunnit bli pensionärer. Men högsta domstolen var inte nöjd. Och idag, är det tredje gången gillt när två ansvariga chefer på Banverket återigen står åtalade för brott mot vattenlagen under tunnelbygget 1997. När skandalen rullades upp talade många om att konsekvenserna skulle påverka de boende på åsen under lång tid framåt. Men enligt Bo Wendt, miljökontroller på Båstads kommun, blev inte konsekvenserna så allvarliga och långvariga som befarat.

Greenpeace jagar valjägare
I söndags när Greenpeace försökte störa japanska valfångare i vattnen kring Antarktis rammades de av ett japanskt fartyg. Japanerna jagar val men säger sig göra det i forskningssyfte. För kommersiell jakt är numera förbjuden i Japan. Men från Greenpeace internationella valkommissionen är man mycket tveksam över denna så kallade valjakt av forskningsskäl. Hör Jari Ståhl, frilansade videofotograf ombord på Greenpeacefartyget Arctic Sunrise och Bo Fernholm, svensk kommissionär i Internationella Valkommissionen.

Pandor för fred
Konflikten mellan Kina och Taiwan går långt tillbaka. Nu försöker Kina med en ny metod för att mjuka upp de djupfrysta diplomatiska förbindelserna. För vem skulle inte mjukna av att få två gulliga pandor i present? Frågan är om den gamle ärekefienden Taiwan vill ta emot gåvorna? Krönika av Anders Wennersten i Peking.

Sjukskrivna söker socialhjälp
Allt fler sjuka nekas sjukpenning när försäkringskassan tuffat till sig efter regeringens krav på en halvering av sjukskrivningarna. I kläm hamnar då kommunerna eftersom många sjuka söker sig till kommunernas socialtjänst för att klara försörjningen. I Vilhelmina kommun har mer än var tionde socialbidragstagare någon som nekats ersättning från försäkringskassan. Hör Åke Nilsson socialdemokratiskat kommunalråd i Vilhelmina berätta om konsekvenserna för hans kommun. Samt en debatt mellan arbetslivsminister Hans Karlsson och kommunförbundets Peter Persson

Radikal islamist åtalad
Senare idag väntas en brittisk åklagare lägga fram de konkreta anklagelserna i det uppmärksammade målet mot den radikale islamisten Abu Hamza Al-Masri. Han misstänks bland annat för inblandning i flera kidnappningar i Jemen och anses även på ett brottsligt sätt ha uppmanat sina anhängare till mord och terrorhandlingar.

Hör vår londonkorrespondent berätta om vem Abu Hamza är och den svenska imamen Muhammed Muslim som bor i London om hur han och andra hatpredikanter har påverkat synen på muslimer och islam i Storbritannien.

Valkampen hårdnar i Chile
På söndag hålls andra omgången av presidentvalet i Chile. Favorit är socialisten Michelle Bachelet. Men avståndet till hennes motståndare företagaren Sebastian Pinera, en av Chiles rikaste män, är inte särskilt stort. Pinera är högerns kandidat. Men han är ingen riktigt typisk högerpolitiker. Han röstade till exempel mot den förre diktatorn Augusto Pinochet i den folkomröstning 1988 som öppnade dörren till demokratin. Lars Palmgren, vår man i Santiago, har tagit sig en närmare titt på Sebastian Pinera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".