Jörgen Huitfeldt

Måndag den 16 januari

Med Jörgen Huitfeldt

Kvinnliga statsledare tar över
Chile fick i natt, sin första kvinnliga president, socialisten Michelle Bachelet. I Finland fick socialisten Tarja Halonen flest röster i presidentvalets första omgång. Och Afrika får idag sitt första kvinnliga statsöverhuvud när Ellen Johnson-Sirleaf installeras som Liberias president. Hör Lars Palmgrens rapport om det chilenska valet, samtalet med Eduardo Bachelet, den chilenske presidentens svenska kusinbarn och Vincent Dahlbäcks reportage om den liberianska presidenten.

Merkel, Johnson, Bachelet. 2006 har börjat med att en rad kvinnliga statsöverhuvud har valts och tagit plats. Men hur är det med det som brukar kallas världens mest jämställda land, Sverige? Vilka är utsikterna och hindren för att Sverige ska få en kvinnlig statsminister? Hör statsvetaren Lena Wägnerud och Jan Nygren, tidigare socialdemokratisk toppolitiker.

Korrespondentkrönika Paris
Hör Alice Petréns betraktelse över kärleksaffärer i fransk politik.

Kurdisk författare dömd till 30 års fängelse
Kamal Said Qadir, eller Kamal Karim som han också kallas, har dömts till sammanlagt 30 års fängelse av en kurdisk domstol i norra Irak för att ha skadat förtroendet för både den kurdiska säkerhetstjänsten och staden Erbil. Kamal Karim kallar sig själv författare och journalist och hans texter har väckt starka reaktioner - både hos de som är kritiska till texterna och hos de som försvarar hans rätt att skriva. Hör Khaled Salih, statsvetare, om hur det är ställt med yttrandefriheten i de kurdiska delarna av Irak.

Dlovan Kassab, jurist och aktivist i frågor om mänskliga rättigheter, diskuterar fallet med Taha Barwary, representant i Norden för Kurdiska regionala regeringen i Irak.

Pressekreterare utan politisk bakgrund
Antalet politiskt tillsatta tjänstemän i regeringskansliet ökar. Några av dom som enligt många bedömare får alltmer att säga till om är pressekreterarna. Vår reporter Malin Olofsson har träffat en av dom - Maria Persdotter som jobbar för skolministern Ibrahim Baylan. Och liksom många av de andra politiskt tillsatta tjänstemännen har hon ingen partibakgrund. Något som även hon själv ibland kan uppleva som ett problem. Hör Malin Olofssons reportage och Anders Jonssons kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".