Pia Fridén

tisdag den 17 januari

med Pia Fridén

Nya försök att få Dawit Isaak fri
Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak är sedan 2001 fängslad utan rättegång i sitt gamla hemland Eritrea. Strax före jul kom beskedet att Isaak plötsligt hade blivit frigiven, men det blev en kortvarig lycka när det visade sig att Dawit Isaak fängslats igen. Nu reser Sveriges ambassadör Bengt Sparre till Eritrea på nytt, och här hemma återupptas den frigivningskampanj som stödföreningen ”Free Dawit Isaak” driver tillsammans med ett antal organisationer. 6.15
8.15 talar vi om vilka metoder som är framkomliga för att nå en lösning i sådana här fall.

Korrespondentkrönika
av vår nordenkorrspondent Bengt Lindroth. 6.20.

Ryska skidturister
I jämtländska skidmetropolen Åre satsar man nu på en ny grupp turister - De ryska utförsåkarna. Förra säsongen kom runt 1000 ryssar på skidsemster, den här säsongen räknar man med ännu fler. Reportage av Jenny Sanner Roosqvist. 6.25.

Kritik mot KU
Inför förhören i Konstitutionsutskottet om hur regeringen hanterade tsunamikatastrofen, så har Folkpartiet och Kristdemokraterna bestämt sig för att vässa laget. Man ersätter suppleanter med tre politker med advokatbakgrund för att få extra vassa utfrågare. Det får nu kritik i de egna leden. Debatt 6.38.

Oroligt på Västbanken
I staden Hebron är läget mellan palestinier och israeliska bosättare mycket spänt. Som ett sätt att minska trycket finns medlemmar i Kyrkans Världsråds ekumeniska följeslagarprogram på plats. Reportage av vår mellanösternkorrespondent Christer Fridén. 6.45.

Bulgariska romer
Under förra året var bulgarer den fjärde största folkgrupp som sökte asyl i Sverige och nästan alla är romer. För samtidigt som Bulgarien är på väg in i EU, så krisitseras landet både av EU-komissionen och av människorättsorganisationer för hur den romska minoriteten behandlas. Men trots det är det väldigt få som får asyl i Sverige 7.21.

Massarresteringar i Uzbekistan
I våras rapporterade världens medier om hur folket i Uzbekistan gjorde uppror och hur regimen svarade med att skjuta ihjäl flera hundra av demonstranterna. Och regimen har forsatt att sätta hårt mot hårt. Nu kommer berättelser om skenrättegångar och massarresteringar...
7.40

Konstens födelsedag
Idag firas ”Arts birthday”, en ljudlig hyllning som kommer att äga rum på tisdag kväll. Elektronisk musik och ljudkonst kommer att sändas ut i etern i en slags stafett från flera städer till sammanlagt över 300 miljoner lyssnare. En av platserna man sänder ifrån är Moderna Muséet i Stockholm.
Hör smakprov 8.20

Producent Helena Sjöholm
helena.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".