Lasse Johansson

onsdag den 18 januari

med Lasse Johansson

Idrottsrörelse vägrar ta ställning
Hör politik och sport ihop? Nej, menar idrottsrörelsen medan bland andra Gudrun Schyman från Feministiskt Initiativ menar att också den måste ta sitt ansvar när kvinnor inte släpps in på arenor som nu senast vid landskampen i Saudiarabien eller när det planeras bordeller till fotbolls-VM.
Debatt 07.20

Historiskt stopp i handel på Tokyobörsen
Turerna kring företaget Livedoor som bl.a. misstänks för bokföringsbrott, ledde till en omfattande handel. För första gången stängdes börsen, tjugo minuter före ordinarie stängning. Orsaken uppges vara att datorerna inte klarade trycket.
Jon Thunqvist rapporterar från Tokyo 08.15

Oljekris i Nigeria
Nigeria har fått stora problem med oljeproduktionen efter en våg av väpnade attacker och sabotage. Bland annat har utländska oljearbetare kidnappats. Gärningsmännen kräver bland annat att att flera fängslade lokala ledare släpps fria och att Shell lämnar över oljefälten till den lokala regeringen, dessutomkräver kidnapparna att oljebolaget betalar för den miljöförstöring det ställt till med. 06.15 Samtal med vår Afrikakorrespondent Vincent Dahlbäck.

Kinesisk välgörenhet
I takt med att Kinas ekonomi utvecklats så har också klassklyftorna ökat. För att hjälpa dom fattiga i Kina måste nu de rika ta mer ansvar genom välgörenhet. Det menar de kinesiska myndigheterna, något som tidigare vore helt otänkbart i ett land där den kommunistiska regimen skulle ta ansvar för alla delar av samhället.
06.20 Reportage av Anders Wennersten.

Moskva, onsdag morgon!
Krönika från den ryska huvudstaden, signerad Sveriges Radios korrespondent Maria Persson Löfgren sänds 06.25.

Invandrares hälsa
Invandrare är den mest sjukskrivna gruppen i Sverige, enligt flera rapporter, senast den från Försäkringskassan strax före jul. Men forskare på Arbetslivsinstitutet som idag har ett seminarium om invandrarkvinnors hälsa, menar att ursprung eller etnicitet inte är det relevanta, utan arbetsmiljö, klass och yrkesstatus. 06.40 Reportage och samtal.

Den politiska klassen
Ekots granskning fortsätter med tankar kring ett eventuellt borgerligt kanslihus efter valet. Blir det fler eller färre politiska broilers?

Inför dagens partiledardebatt
Vilka frågor kommer avhandlas under valårets första sammandrabbning i riksdagen?
Samtal med Ekots Mats Eriksson 08.20

Producent Johan Wangström
johan.wangstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".