Pia Fridén

Torsdag 26 januari

Med Pia Fridén

Hamas kan bli största parti i Palestinaval
Igår fick palestinerna rösta i det första parlamentsvalet på tio år. Kampen stod framförallt mellan terrorstämplade Hamas och regerande Al Fatah. Enligt morgonens prognoser så är det oklart vilket parti som fått flest röster - Al Fatah eller Hamas Hör reaktioner på valet från en svensk-palestinier i Betlehem och en svensk-israel från Jerusalem, kl 06.15.

Hör också Peter Löfgren om att Hamas inflytande kan bli större än många tror. Sänds klockan 07.39.

Utrikesminister Laila Freivalds kommenterar valet i Palestina kl 08.15.

Avlyssning, buggning, övervakning...
Under den senaste tiden har regeringen presenterat flera idéer på hur kampen mot terrorism och annan grov organiserad brottslighet ska göras effektivare. Bland förslagen finns bland annat buggning och utökade möjligheter till telefonavlyssning. Men alltfler debattörer uttrycker nu en oro för att regeringen håller på att skapa ett övervakningssamhälle där den personliga integriteten hos medborgarna hotas. Reportage om förslagen och samtal med Per Ström, IT-konsult, författare och debattör kl 06.38.

Kl 07.21 debatterar justitieminister Thomas Bodström med centerpartiets Eskil Erlandsson.

Politiker kastades ut ur Big Brother
Sent igår kväll kom en av Storbritanniens allra mest kontroversiella politiker ut i den kalla verkligheten och upptäckte att han kanske inte hade gjort sån succé som han hade trott han skulle göra. George Galloway, parlamentsledamot, motståndare mot Irakkriget, har överlevt bland annat anklagelser om att ha tagit emot pengar från Saddam Hussein - men det är ingalunda säkert att hans politiska liv överlever brittiska Big Brother...

Korrespondentkrönika
Människorna svälter i södra Afrika och på Afrikas Horn - men det är inte bara människor som far illa av det politiska vanstyret, menar Vincent Dahlbäck i Johannesburg.

Google främjar censur på Internet
Igår införde Google, som driver världens största sökmotor på internet, en självcensurerande söktjänst för den kinesiska marknaden. Tidigare har söktjänsten i Kina varit censurerad av myndigheterna och därför långsam och svåranvänd. Nu, när man gått myndigheterna till mötes och själv står för censuren, så går tjänsten smidigare och man hoppas vinna nya marknadsandelar. Googles beteende får nu kritik från olika människorättsorganisationer. Hör Amnesty Internationals Elisabeth Löfgren om censuren på Internet.

Producent: Thomas Björkman
thomas.bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".